Voordelen van sport en bewegen
Voeding.com redactie
08/18/2023
2 min
0

Voordelen van sporten en beweging

08/18/2023
2 min
0

Beweging en sporten houdt je lichaam jong en fit!

Regelmatig bewegen en sporten:

- verbetert je conditie en uithoudingsvermogen
- maakt je spieren en botten sterker, wat de kans op botontkalking later verkleint
- verhoogt je ruststofwisseling, waardoor je meer calorieën in rust verbrandt
- houdt je bloedsuikerspiegel in balans
- heeft een positief effect op je cholesterolgehalte
- heeft een gunstig effect op de vetverdeling over het lichaam
- verlaagt je bloeddruk

Bij het sporten maakt je lichaam endorfine aan, een stofje dat zorgt voor een gelukkig en ontspannen gevoel. Mensen die sporten zijn vaak weerbaarder, energieker, opgewekter en beter bestand tegen stress. Kortom, sporten en beweging is goed en gezond voor je!

Voeding speelt een belangrijke rol bij sport

De juiste voeding zorgt voor betere prestaties, een sneller herstel en een verminderde kans op ziektes en blessures. Wie veel van zijn lichaam vraagt moet er dan ook veel in stoppen. Groente, fruit, vezels, de juiste vetten, koolhydraten en eiwitten helpen je om goed te kunnen presteren en herstellen. Vooral extra antioxidanten zijn belangrijk want bij sporten ontstaan vrije radicalen; dit zijn schadelijke stoffen die vrijkomen bij de energieverbranding. 

Wanneer er te hoge concentraties vrije radicalen in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld als je lang en fanatiek sport, veroorzaakt dit weefselbeschadiging. Dit versnelt het verouderingsproces. Marathons lopen versnelt dus in theorie de slijtage van je lichaam.

Antioxidanten zoals vitamine C en E in groente en fruit hebben echter het vermogen om vrije radicalen te neutraliseren zodat dit effect wordt geminimaliseerd. Daarom is het extra belangrijk om op je voeding te letten als je veel sport. En veel antioxidantrijke voeding tot je te nemen. Om zo weefselschade zoveel mogelijk te beperken en het verouderingsproces te vertragen. 

Timing van je voeding: eten en drinken op de juiste tijden

Een goede timing qua voeding is belangrijk om over genoeg energie te beschikken tijdens het sporten. Eet de laatste (grote) maaltijd 2 tot 3 uur voor de inspanning om maag- en darmklachten te voorkomen. Een uur tot een half uur van tevoren kunt je nog wel iets kleins eten, zoals een stuk fruit. Een banaan is een goede energieleverancier. Tijdens het sporten verlies je door het zweten ook veel vocht. Een vochtverlies percentage van 2% zorgt al voor verminderde prestaties. Blijf daarom goed drinken voor en tijdens het sporten, om zo de dorstprikkel voor te blijven. Bij dorst ben je vaak al te laat en merk je dit gauw genoeg aan je energieniveau. Ook na het sporten is het belangrijk om het verloren vocht weer aan te vullen zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft.

Voeding voor krachtsport

Welke voeding bij welke sport?

Krachtsporters hebben andere voeding nodig dan bijvoorbeeld duursporters of intervalsporters. Sport je op recreatief niveau? Dan heb je meestal genoeg aan een gezonde en gevarieerde basisvoeding. 

Train je vaker, langer of intensiever? Of wil je jouw prestaties verbeteren en sneller herstellen na een zware inspanning? Dan kan een goed uitgebalanceerde (sport)voeding het verschil maken. En mogelijk zelfs de doorslag geven tussen winnen of verliezen. 

Een op maat gemaakt voedingsschema maakt het verschil 

Hoeveel calorieën en macrovoedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten) je dagelijks nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Zoals je gewicht, lengte, lichaamsbouw, geslacht, leeftijd, wat voor werk je doet (zittend of actief), hoeveel en hoe zwaar je traint.

Een persoonlijk voedingsschema is altijd beter, omdat het op jou en jouw doel is afgestemd. Een (sport)diëtist kan een voedingsplan op maat voor jou maken. Of je leert het zelf!

Voedingsschema voor duursport, krachtsport en CrossFit

Doe jij aan krachtsport, duursport of CrossFit? Wil jij weten hoe je jouw eigen voedingsplan maakt? Lees deze artikelen:

👉 Voeding voor CrossFit
👉 Voeding voor krachttraining
👉 Voeding voor duursport

Voeding en trainingsschema voor krachtsport

Doe jij aan krachttraining? Wil je weten hoe je moet precies moet trainen en eten voor jouw doel? Lees deze artikelen:

👉 Spieropbouw voor mannen
👉 Droogtrainen voor mannen
👉 Droogtrainen voor vrouwen

Categorieën