Sapvasten afvallen en dextoxen met detox sapkuur
Afvallen
Voeding.com redactie
Afvallen
03/01/2024
10 min
0

Is een sapkuur gezond? De voordelen en nadelen van sapvasten met detox schema voor thuis!

03/01/2024
10 min
0

Wat is sapvasten?

Sapvasten is een vorm van vasten waarbij je een aantal dagen alleen maar groente- en fruitsapjes drinkt. Verder niets, behalve water en (kruiden)thee. 

Met een sapkuur ondersteun je jouw lichaam in het reinigen van gifstoffen en afvalstoffen. Ook wel detoxen of ontgiften genoemd.

Waarom zou je sapvasten?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een sapkuur je lichaam beter reinigt dan je eigen organen doen. Wel dragen groente- en fruitsappen bij aan een optimaal reinigingsproces en je algehele fitheid door de vele vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen die erin zitten. 

Er zijn genoeg redenen om vaker gezonde sapjes te drinken of een detox sapkuur te doen:

1) Je lichaam terug in balans brengen

Je lichaam ontgift zichzelf continue. Via de lever, nieren, darmen, longen, lymfeklieren en huid worden afvalstoffen afgevoerd. Er ontstaan pas problemen bij overbelasting: als er meer afvalstoffen zijn dan dat je lichaam kan afvoeren. Onder andere door verkeerde voeding, te weinig beweging of een ongezonde leefstijl. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten en vroegtijdige veroudering. 

Door (sap)vasten geef je jouw lichaam rust en stimuleer je het zelfgenezend vermogen. Je lichaam kan dan alle energie steken in het optimaal reinigen en verwijderen van afvalstoffen en het vernieuwen/herstellen van cellen. 

2) Je gezondheid & energie een oppepper geven

Door een aantal dagen ongezonde voeding te vermijden en alleen gezonde groente- en fruitsapjes te drinken, boost je jouw gezondheid en immuunsysteem. 

Een sapkuur is een echte vitaminebom; in een korte tijd krijg je veel vitamines, mineralen, antioxidanten en andere gezonde stoffen binnen. Dit ga je merken aan je energie!

3) Afkicken van ongezonde (eet)gewoontes 

Met een sapkuur maak je een kickstart voor een gezondere leefstijl. Bijvoorbeeld om van je suiker-, alcohol-, cafeïne-, tabak- of junkfood verslaving af te komen. Door tijdens een sapkuur heel bewust met je voeding bezig te zijn, doorbreek je een patroon van ongezond eten en drinken. 

Een sapkuur reset als het ware je smaakpapillen waardoor je gezonde voeding zelfs lekker gaat vinden. En je minder last hebt van food cravings (hunkering naar verslavende voeding zoals suiker, chocola, alcohol etc.). Cravings zijn vaak een signaal van het lichaam dat er een tekort is aan bepaalde voedingsstoffen. Eventuele tekorten worden met een sapkuur ruim aangevuld! Na de sapkuur start je ''schoon'' met je nieuwe gezonde leefstijl (en hou je dit vol 😉).

4) Afvallen

Tijdens een sapvastenkuur val je meestal af. Keer je na de sapkuur terug naar je oude voedingspatroon? Dan zitten de kilo's er vaak snel weer aan. Zie een sapkuur daarom niet als een manier om blijvend af te vallen, maar als een snelle start om in een gezonde flow te komen. 

Pas je na de sapkuur je eet- en leefgewoontes aan? Dan is de kans groter dat de kilo's eraf blijven als je gezonde voedingskeuzes maakt en voldoende beweegt.

Sapvasten detoxkuur

Is sapvasten gezond of ongezond?

Een kortdurende sapvastenkuur kan vele gezondheidsvoordelen opleveren, mits je gezond bent. Heb je gezondheidsklachten? Dan kan een detoxkuur averechts werken als je lichaam niet in staat is om de vrijgekomen afvalstoffen optimaal te verwerken. Overleg altijd met een arts voordat je aan een sapvastenkuur begint.

Wat zijn voordelen van sapvasten?

 Je krijgt meer vitaminen en mineralen binnen

In vast voedsel zitten vezels die een vol gevoel geven. In sappen zitten deze vezels niet of nauwelijks. Hierdoor kun je veel meer groente en fruit binnen krijgen dan dat je in vaste vorm zou kunnen opeten. Door levende enzymen in koudgeperst sap en de afwezigheid van vezels, worden voedingsstoffen bovendien makkelijker verteerd en sneller opgenomen in je lichaam. 

 Je wordt fitter en krijgt meer energie

Het verteren van voedsel kost je lichaam veel energie. Door je spijsvertering rust te geven, kunnen klachten als vermoeidheid verminderen of zelfs verdwijnen. Vervang je dagelijkse kopje koffie of snack eens door een sapje en ervaar hoeveel energieker je je dan voelt!

Je immuunsysteem verbetert

Met een sapvastenkuur ontdoet je lichaam zich versneld van afvalstoffen. Tegelijkertijd krijg je grote hoeveelheden vitamines, mineralen, enzymen, flavonoïden en antioxidanten binnen. Hierdoor krijgt je immuunsysteem en algehele vitaliteit een boost. Dit kan zich uiten in meer energie, minder ontstekingen (acne, gewrichtsklachten), beter slapen, minder cravings (trek in slechte dingen), overtollig vet verliezen, minder opgeblazen buik en een mooiere huid. Eén dag per week sapvasten kan al een positief effect hebben op je immuunsysteem en je fitter doen voelen.

Sapvasten detoxen met sapkuur

Wat zijn nadelen van sapvasten?

Kans op voedingstekorten bij langdurig sapvasten

Tijdens een sapkuur krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen maar niet alles wat je lichaam nodig heeft. Naast vitamines en mineralen heeft je lichaam ook vetten, koolhydraten en eiwitten nodig om goed te functioneren. Vast daarom niet te lang om voedingstekorten te voorkomen.

Langdurig te weinig calorieën leidt tot jojo-effect

Bij een sapkuur krijg je tijdelijk te weinig calorieën binnen. Mede daardoor val je af. Voor een korte periode is dit niet erg. Maar het is niet gezond om langdurig een groot calorietekort te creëren, omdat je stofwisseling dan in de reservestand gaat. Ga je weer normaal eten? Grote kans dat je aankomt: het bekende jojo-effect.

Meer kans op spierverlies bij langdurig vasten

Doordat je te weinig eiwitten en energie binnen krijgt, kan je lichaam op den duur naast vetweefsel, ook spierweefsel afbreken om als brandstof te gebruiken. 

Voor wie is sapvasten niet geschikt?

Een sapvastenkuur wordt afgeraden bij:

✔ kinderen jonger dan 12 jaar
✔ zwangerschap
✔ in de eerste drie maanden bij borstvoeding
✔ tijdens de menstruatie
✔ zwaar medicijngebruik
✔ eetstoornissen

Wat natuurlijk wel altijd kan, is een groente- of fruitsapje drinken als aanvulling op een gezond voedingspatroon. Hierdoor krijg je extra vitamines en mineralen binnen in een natuurlijke vorm.

Kun je sapvasten combineren met sporten?

Bij een detox sapkuur krijg je veel minder calorieën, koolhydraten en eiwitten binnen dan normaal. Hierdoor heb je waarschijnlijk minder energie en kracht bij het sporten dan je gewend bent. Luister vooral naar je lichaam. Beter is het om je lichaam niet teveel uit te dagen tijdens een detox, maar om aan rustige vormen van beweging te doen. Zoals yoga, wandelen of fietsen.

Sapvasten detoxen bij sport

Hoe werkt detoxen met een sapvastenkuur? 

Cold turkey (ineens) stoppen met bepaalde voeding in plaats van rustig afbouwen wordt afgeraden. Een goede voorbereiding vermindert de kans op bijwerkingen als hoofdpijn en vermoeidheid. Het maakt het volhouden van de sapkuur ook een stuk makkelijker.

Bijwerkingen zijn vaak tijdelijk. Meestal zijn het ontwenningsverschijnselen door het stoppen met roken, alcohol, koffie en suiker. Na één of twee dagen verdwijnen de klachten meestal vanzelf. 

Ook na de sapkuur is een opbouwfase belangrijk om je lichaam weer rustig te laten wennen aan vast voedsel en een normaal voedingspatroon. Aangeraden wordt om een paar dagen licht verteerbaar voedsel te eten.

Handleiding detox stappenplan 

Wil je thuis een sapvastenkuur doen? Hou dan onderstaand stappenplan aan:

Fase 1) De pretox: voorbereiding op de detox sapkuur 

Zeven dagen van te voren: begin met het langzaam afbouwen van alcohol, koffie, zwarte thee en sigaretten, tot uiterlijk drie dagen voor de start van de sapkuur. Drink elke dag ongeveer acht glazen (bron)water.
Drie dagen van te voren: eet geen rood vlees, zuivel (kaas, yoghurt, kwark) en bewerkte voeding meer.
Twee dagen van te voren: eet helemaal geen vlees, vis, eieren, zuivel, brood, pasta, rijst en suiker meer.
Een dag van tevoren: eet alleen nog soep, salades, groenten, noten en fruit.

👉 Tip 1: Halveer je maaltijden en eet maar twee keer op een dag in de laatste twee dagen. Zo kan je lichaam zich langzaam aanpassen en wennen aan minder voedsel. 

👉 Tip 2: Neem alleen biologische groente en fruit. Zo wordt je detox nog effectiever, omdat je veel meer voedingsstoffen binnen krijgt en weinig tot geen bestrijdingsmiddelen.

Fase 2) De detox sapkuur: kies 1, 3, 5 of 7 dagen sapvasten

Hoe langer een vastenkuur duurt des te meer gezondheidsvoordelen het oplevert. Heb je nog nooit een (sap)vastenkuur gedaan? Begin dan met een 3-daagse sapkuur en ervaar hoe je lichaam reageert. Heb je ervaring met (sap)vasten en wil je een grondige reiniging? Dan kun je een 7-daagse kuur doen. 

Twijfel je nog of sapvasten wat voor jou is? Probeer dan eens gedurende één dag alleen maar sapjes te drinken. 

Drink tijdens de sapkuur om de twee uur een (biologisch) groentesapje. En daarnaast veel water en kruidenthee. Je zult ervaren dat je door de vele sapjes, het water en de kruidenthee nauwelijks last hebt van een hongergevoel. 

Fase 3) De aftertox: opbouwfase na de detox sapkuur 

In de opbouwfase na de sapkuur is het belangrijk om niet ineens weer alles te eten. Laat je lichaam wennen en bouw dit langzaam op. Eet de eerste drie dagen alleen licht verteerbare voeding. Eet bijvoorbeeld havermout met fruit als ontbijt. Als lunch een soep, salade of rijstwafels met avocado. Als avondeten kun je rijst met verse groenten, rauwkost en vis nemen.

Resultaat na een detox sapkuur

De kans is groot dat je bent afgevallen en je je frisser en fitter voelt dan voor de kuur. Dan is het nu de uitdaging om die gezonde leefstijl vast te houden en de juiste voedingskeuzes te maken!

Thuis een sapvastenkuur doen?

Heb je een slowjuicer, dan kun je zelf aan de slag en gezonde sapjes maken. Online vind je vele recepten. Kies wel de juiste sappen: met zoveel mogelijk groente. Beperk fruitsappen, omdat daar veel suiker in zit. Door de suikers en afwezigheid van vezels in het sap stijgt je bloedsuikerspiegel. Daarom krijg je sneller honger als je fruitsap drinkt. Groentesappen houden je bloedsuikerspiegel stabieler. 

Ook met een sapcentrifuge kun je thuis een sapkuur doen. Wel is de voedingswaarde van deze sapjes van mindere kwaliteit dan wanneer het is geperst met een slowjuicer. 

Neem geen sappen uit de supermarkt: dit is ''dood'' sap. Sappen uit de supermarkt zijn bijna altijd gepasteuriseerd (verhit geweest) om het langer houdbaar te maken. Bij verhitting gaan belangrijke enzymen kapot en daalt het vitaminegehalte drastisch. Sappen uit een pak geven niet dezelfde gezondheidsvoordelen en zijn lang niet zo voedzaam als de sappen die onbehandeld en koud geperst zijn met een slowjuicer.

Voor de beste kwaliteit drink je het sap direct na het persen op, omdat op dat moment het gehalte aan voedingsstoffen nog het hoogst is. Hoe langer je sap bewaart, hoe meer het sap oxideert, hoe meer vitamineverlies. Invriezen stopt dit proces en houd het sap langer vers.

Heb je geen slowjuicer? Geen zin om recepten te zoeken of zelf sapjes te maken?

Er zijn vele aanbieders van sapvastenkuren. Maar daar springt er één bovenuit: 👉 de sapkuur van Sapje!

Van alle sapkuur aanbieders, wordt Sapje het hoogst beoordeeld met een 4,9 uit 5!
(Bron: Google reviews)


👉 Succesvol detoxen en afvallen met de juiste sapjes 

Met de detox sapkuren van Sapje ben je verzekerd van kwalitatief hoogwaardige sapjes. Eerder schreven RTL Nieuws, NRC en Nederlands Dagblad al over de uitstekende kwaliteit van de detox sapkuren van Sapje. Op Kiyoh.com (een onafhankelijke beoordelingssite voor consumentenreviews) krijgt Sapje maar liefst een 9,4 uit 673 beoordelingen. 97% beveelt Sapje aan. 

Waarom zou je kiezen voor een detox sapkuur van Sapje?

 Hoge voedingswaarde: in een sapje zit maar liefst 400 gram groente! De sapjes bestaan uit 85% groente, 15% fruit, kruiden en specerijen.

De sappen zijn 100% biologisch & puur: zonder toegevoegde E-nummers, suikers of water.

 De sappen zijn verpakt in glazen flesjes (geen plastic), wat beter is voor je gezondheid en het milieu. Glas is 100% recyclebaar, heeft geen invloed op de smaak en is ondoordringbaar voor bacteriën. Glas geeft geen schadelijke stoffen af aan vloeistoffen, plastic wel (denk aan BPA, weekmakers en dioxine). Hierin is Sapje echt uniek! 👍 Bijna alle andere sapaanbieders verpakken hun sapjes in plastic.

Ambachtelijk handgeperst met een professionele slowjuicer (in plaats van industrieel cold pressed of met een sapcentrifuge). Met een sapcentrifuge gaan veel voedingsstoffen verloren door oxidatie (aantasting door zuurstof) en verhitting (door het hoge toerental van de sapmachine waarbij hitte vrijkomt). Met de cold pressed techniek blijven nog veel voedingsstoffen achter in de pulp. Een slowjuicer kneust en maalt voedsel op een vergelijkbare manier als je kiezen doen bij het kauwen van voedsel in je mond. Een sapje geperst met de slowjuicer is arbeidsintensiever (en daardoor vaak ook duurder), maar levert wel de meeste voedingsstoffen op. Het beste sap krijg je met een slowjuicer.

 De sapjes zijn super vers. Er wordt gewerkt met seizoensgebonden, lokale ingrediënten, dagelijks vers van het land, dezelfde dag bereid en direct na het persen ingevroren in de shockvriezer. Een shockvriezer vriest razendsnel in, waardoor bacteriën geen kans krijgen. De sapjes blijven langer vers en de smaakkwaliteit beter behouden dan met een gewone vriezer. 

De sapjes worden diepgevroren bij je thuisbezorgd. Vanwege het razendsnelle invriesproces, hoeven de sappen niet gepasteuriseerd (kort verhit) en ook niet HPP behandeld (High Pressure Processing) te worden om het langer houdbaar te maken. Hierdoor blijft de kwaliteit van het sap hoog door maximaal behoud van voedingsstoffen. Door pasteurisatie en HPP gaan vitaminen, mineralen en levende enzymen (belangrijk bij vertering) verloren. De meeste sappen uit de supermarkt hebben deze behandeling wel gehad om het sap langer houdbaar te maken. En bevatten naast veel suikers vaak ook smaakmakers, verdikkingsmiddelen en/of stabilisatoren. 

 Je krijgt een uitgebreide handleiding over de voorbereiding (pretox), detox sapkuur en aftertox. Met 50 gezonde recepten voor de pre- en aftertox, en waarmee je meteen een goede start maakt met jouw nieuwe gezonde leefstijl!

 Keuze uit 1-, 3-, 5- of 7-daagse detox sapkuur (of bestel losse flesjes als aanvulling op een gezond voedingspatroon).

Sapvasten detox sapkuur

Met de sapvastenkuur van Sapje word je volledig ontzorgd

Je krijgt alles wat je nodig hebt om een sapvastenkuur te doen, in één keer thuis geleverd. Je hoeft niet na te denken over recepten, geen boodschappen te doen (behalve in de pre- en aftertox fase), niet in de keuken te staan om alles zelf te maken, en je hoeft een paar dagen niet te koken! 😊 De sapjes worden diepgevroren bezorgd (door héél Nederland & België). Wanneer het jou uitkomt.

Een sapkuur van Sapje bestaat niet alleen maar uit smakelijke biologische groentesapjes, maar ook uit geconcentreerde shotjes, groentesoepen, biologische kruidenthee en biologisch kurkuma- en gembersap. Doordat je om de 1 à 2 uur een sapje of shotje mag drinken en s' avonds een lekker warm soepje, is de kuur goed vol te houden. 

In de bijgeleverde uitgebreide handleiding staat precies hoe je moet af- en opbouwen rondom de sapkuur. Met 50 gezonde recepten voor inspiratie.

👉 Sapvastenkuur thuis proberen? Bekijk de detox sapkuur van Sapje 🥤

Meer weten of benieuwd naar de ervaringen van anderen over de sapkuren van Sapje?

Lees de detox kuur ervaringen Of lees de meest gestelde vragen over de detox kuur van Sapje. 


Categorieën