Afvallen en je stofwisseling versnellen met deze tips
Afvallen
Voeding.com redactie
Afvallen
10/20/2023
2 min
0

Vijf tips om je stofwisseling te versnellen

10/20/2023
2 min
0

Hoe kan het dat de ene persoon alles kan eten zonder een gram aan te komen, terwijl een ander al aankomt bij het eten van een gebakje? Dit heeft allemaal te maken met je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd.

Hoe krijg je een snellere stofwisseling?

Een goed werkende stofwisseling is erg belangrijk, om je gezond en fit te voelen. Maar ook als je wilt afvallen. Hoe snel je lichaam voedsel afbreekt en omzet in energie of opslaat als vet, wordt bepaald door je stofwisseling. Factoren als geslacht, leeftijd, lengte, erfelijke aanleg en hormoonhuishouding zijn van invloed. Bijvoorbeeld mannen hebben meer spierweefsel en verbranden daardoor meer calorieën dan vrouwen.

Ook is het zo dat hoe ouder je wordt, hoe langzamer je stofwisseling wordt. Hier kunnen we weinig aan veranderen. Maar er zijn een aantal trucs die je kunt toepassen waarmee je jouw stofwisseling positief kunt beïnvloeden.

1). Doe aan krachttraining

De beste manier om je stofwisseling te verhogen, is door meer spiermassa te kweken. Spieren verbranden meer calorieën in rust dan lichaamsvet. Wil je je metabolisme voor de lange termijn opvoeren? Dan is krachttraining dé manier. Je hoeft niet gelijk in de sportschool aan de gewichten te hangen. Je kunt ook allerlei krachtoefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht of met een paar dumbbells.

Vrouwen hoeven niet bang te zijn dat ze erg gespierd worden van krachttraining Vrouwen hebben namelijk niet de hoeveelheid mannelijke hormonen die nodig zijn voor spieropbouw. En zelfs mannen moeten gedurende een langere periode keihard trainen voor spieropbouw. Spieren krijg je niet zomaar. Daar moet je hard voor werken.

2). Eet niet te weinig

Vermijd crashdiëten. Tijdens een streng dieet met een (te) groot calorietekort verlies je niet alleen vet, maar ook spieren. Je stofwisseling past zich aan de hoeveelheid voedsel aan, die het binnen krijgt. Hoe minder je eet, hoe zuiniger je lichaam gaat doen met de hoeveelheid voedsel die het nog wel krijgt.

Jezelf uithongeren middels een crashdieet is dus funest voor een snelle stofwisseling. Dit zorgt voor het bekende jojo effect. Zodra je weer overschakelt op je normale eetpatroon, kom je aan. Soms zelfs nog meer dan voorheen. Dit komt, omdat je lichaam nog in de ''spaarstand'' staat. Het wil alle extra calorieën opslaan voor het geval er weer een hongerperiode aankomt.

Om gezond en verantwoord af te vallen kun je daarom het beste 300 tot maximaal 500 calorieën per dag minder eten. Volwassen vrouwen zouden niet minder dan 1600 calorieën op een dag moeten eten als ondergrens. En mannen niet minder dan 2000 calorieën per dag. Zorg verder dat je voeding gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd is.

3). Drink veel water

Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en voor het optimaal laten functioneren van organen. Soms verwarren mensen honger en dorst met elkaar. Je denkt dat je honger hebt, maar feitelijk vraagt je lichaam om vocht.

Water drinken onderdrukt het hongergevoel. Door voldoende te drinken ga je minder snel naar tussendoortjes grijpen. Zet elke dag een fles van 1,5 liter water klaar. En zorg dat deze leeg is aan het einde van de dag.

Drink water bij het sporten

4). Beweeg meer

Beweging zorgt voor een hogere verbranding. Neem eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Neem de trap in plaats van de lift. Ga naar de sportschool. Ga buiten hardlopen of wandelen in de natuur. Dit draagt allemaal bij aan een hogere stofwisseling. Intensieve cardio, zoals sprinten en HIIT workouts (High Intensity Interval Trainingen), geven je stofwisseling helemaal een boost.

Sporten voorkomt afname van spiermassa. Als je ouder wordt, neemt je spiermassa langzaam af. Dit is een natuurlijk proces. Tenzij je actief blijft. Door je leven lang te blijven sporten en bewegen, behoud je zoveel mogelijk spiermassa en blijf je fit.

5). Slaap voldoende

Te weinig slaap verstoort je stofwisseling waardoor je minder calorieën verbrandt. Een slechte nachtrust ontregelt de aanmaak van hongerhormonen. Hierdoor eet je vaak meer en ongezonder, waardoor je aankomt. Het energiegebrek na een korte nacht zorgt ervoor dat je overdag vaak ook minder actief bent en minder verbrandt. Ideaal is 8 tot 9 uur slaap per nacht.

👉 Meer weten? Lees dit artikel met gezonde leefstijl tips.

Categorieën