Hoe breng je met voeding je hormonen in balans?
27 april 2022 
8 min. leestijd

Hoe breng je met voeding je hormonen in balans?

Voeding heeft een grote invloed op de hormoonhuishouding. In een vrouwenlichaam schommelen de hormoonconcentraties nogal eens. Ongesteld zijn, zwanger zijn, de overgang …. Het vrouwenlichaam leidt een turbulent leven. Wanneer hormonen uit balans raken, ontstaan typische vrouwenkwaaltjes zoals PMS (Pre Menstrueel Syndroom), hevige menstruatieklachten, opvliegers… 

Normaal gesproken heeft het lichaam een groot zelfherstellend vermogen. Maar bij te veel stress, te weinig beweging, te veel toxische stoffen of verkeerde voeding wordt dit vermogen aangetast. Hierdoor raken de hormonen structureel uit balans. Met voeding en leefstijl kun je de hormonale klachten verminderen en soms zelfs voorkomen.

Veel voorkomende hormonale disbalans: te veel of te weinig oestrogeen

In de menstruatiecyclus werkt oestrogeen nauw samen met progesteron. Oestrogeen en progesteron moeten perfect op elkaar zijn afgestemd om alle processen goed te laten verlopen. Is dit niet het geval? Dan ontstaat een disbalans met gezondheidsproblemen als gevolg. Een veelvoorkomende hormonale disbalans is een oestrogeentekort of juist te veel oestrogeen (oestrogeendominantie).

Wat is oestrogeen? 

Oestrogeen is niet één hormoon, maar een verzamelnaam voor een groep hormonen. Waarvan oestradiol, oestron en oestriol de belangrijkste zijn. Het wordt geproduceerd door de eierstokken en voor een klein deel door de bijnieren en vetcellen. 

Wat is de rol van oestrogeen?

Oestrogeen is betrokken bij 300+ processen. Het speelt onder andere een rol bij de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid, zwangerschap, ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken in de puberteit en vetverdeling in het lichaam. Ook zorgt oestrogeen voor sterke botten en een goede conditie van de huid, haren, bloedvaten, cholesterolspiegel en urinewegen. Oestrogeen is dus nodig om nagenoeg alle lichaamsweefsels te onderhouden.

Wat zijn symptomen van te weinig oestrogeen?

Wanneer je te weinig oestrogeen hebt, kun je last krijgen van de volgende klachten:

✅ Veranderingen in het menstruatiepatroon
✅ Opvliegers en nachtzweten
✅ Droge slijmvliezen, huid en ogen
✅ Haaruitval en dunner wordend haar
✅ Slaapproblemen en hartkloppingen
✅ Spier- en gewrichtspijn
✅ Botontkalking (osteoporose)
✅ Hart- en vaatziekten
✅ Gewichtstoename
✅ Verminderd libido en vruchtbaarheid

Wat zijn oorzaken van oestrogeentekort?

De meest voorkomende oorzaken van een laag oestrogeengehalte zijn:

De overgang; rondom de menopauze produceren de eierstokken steeds minder oestrogeen.

Te laag vetpercentage; vetweefsel produceert oestrogeen, minder vetweefsel geeft een lagere productie van oestrogeen.

Medische aandoeningen; bijvoorbeeld afwijkingen aan de eierstokken of operatieve verwijdering van de eierstokken.

Overmatig sporten; bijvoorbeeld topsport of te veel sporten zonder genoeg rust voor herstel (overtraining).

Wat zijn symptomen van te veel oestrogeen?

Gedurende de menstruatiecyclus wisselt het oestrogeenniveau. Dit is normaal. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen constant te hoog is, is er sprake van oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie kan op elke leeftijd voorkomen. Bij vrouwen, maar ook bij mannen. Bij vrouwen uit het zich vooral door een toename van vet op de benen en billen. De meest voorkomende symptomen van oestrogeendominantie zijn:

✅ Onregelmatige en/of hevige menstruaties
✅ Gewichtstoename (vetopslag op benen en billen)
✅ Cellulitis
✅ Opgeblazen gevoel
✅ Hormonale migraine
✅ Vocht vasthouden
✅ Pijnlijke en gespannen borsten
✅ Stemmingswisselingen
✅ Vleesbomen en endometriose
✅ Moeilijk zwanger worden

Wat zijn oorzaken van oestrogeendominantie?

De meest voorkomende oorzaken van een te hoog oestrogeengehalte zijn:

Het lichaam maakt te weinig progesteron aan. Hierdoor is er relatief meer oestrogeen. Stress kan een oorzaak zijn. Bij chronische stress wordt veel cortisol aangemaakt, wat ten koste gaat van progesteron.

Het lichaam maakt te veel oestrogeen aan. Vetweefsel produceert oestrogeen. Hoe hoger het vetpercentage, hoe meer oestrogenen het lichaam aanmaakt.

De afbraak van overbodige oestrogenen door de lever is verstoord. Bijvoorbeeld door een overbelaste lever. Als de lever minder goed werkt, zijn de oestrogeenwaarden hoger in het lichaam. De lever kan overbelast raken door bijvoorbeeld een ongezonde leefstijl, te veel alcohol of jarenlang medicijngebruik (anticonceptiepil). 

Welke voeding is goed voor je hormonen en hormoonbalans?

Met voeding en leefstijl kun je gelukkig veel doen om de hormoonbalans te herstellen. Bij heftige disbalansen is het altijd raadzaam om professionele hulp te zoeken. 

Wat je zelf kunt doen om het herstel te bevorderen is regelmatig bewegen, goed omgaan met stress, genoeg slapen, niet roken en zo min mogelijk alcohol drinken. Voor je algehele gezondheid is het sowieso goed om (te veel) zout, suiker, witmeel producten (wit brood, witte pasta, witte rijst), koffie, frisdrank, gefrituurde voeding en conserveringsmiddelen te verminderen of vermijden.

Voor een optimale hormoonbalans bestaat je dagelijkse voeding vooral uit:

✔ Biologische groenten en fruit, gezonde vetten (noten, zaden, avocado, olijfolie), peulvruchten, volkoren producten, eieren, gevogelte, grasgevoerd vlees en omega-3-rijke vis (haring, sardines, makreel, zalm).

Voeding voor hormonen en hormoonbalans

Oestrogeendominantie: hoe kun je oestrogeen verlagen

Eet veel kruisbloemige groenten. Deze groenten bevatten een stofje (DIM) dat helpt bij het afbreken van oestrogeen. DIM-rijke groenten zijn: broccoli, broccoli kiemen, radijs, bloemkool, boerenkool, witte kool, rode kool, chinese kool, spitskool, koolrabi, paksoi, rucola, spruitjes, waterkers en tuinkers.

 Verminder stress. Stress heeft een negatieve invloed op het progesteron- en testosteronniveau. Beide hormonen hebben een balans met oestrogeen. Door stress raakt dit evenwicht verstoort. Ontspan dagelijks met bijvoorbeeld rustige beweging (yoga, pilates, wandelen), meditatie, ademhalingsoefeningen en denk positief. 

Verlaag je vetpercentage bij overgewicht. Een te hoog oestrogeengehalte zorgt voor extra vetopslag. Vet produceert ook weer oestrogeen. Met nog meer vetopslag als gevolg. Door afvallen gaat het oestrogeenniveau omlaag. Met krachttraining en HIIT training (korte intensieve trainingen) verlaag je snel en effectief je vetpercentage. 

Ondersteun je lever met gezonde voeding. Eet veel groene bladgroenten. Hierin zit chlorofyl dat je lever helpt bij het opruimen van (xeno)oestrogenen. Drink zo min mogelijk alcohol en koffie, omdat dit je lever belast. Neem voeding met veel B-vitamines zoals bladgroenten, vlees, orgaanvlees, noten en granen. Eet na 20:00 uur niets meer. Dan is je eten verteerd voordat je gaat slapen. En kan je lever je lichaam optimaal ontgiften gedurende de nacht.

✅ Vul je voeding eventueel aan met supplementen (op advies van een deskundige). Bijvoorbeeld een DIM supplement, Curcuma, vitamine B-complex en vitamine D3 ondersteunt de reinigende werking van de lever.

✅ Eet voldoende vezels. Vezels binden afbraakproducten van oestrogeen in de darmen. Zodat deze makkelijk uit het lichaam worden verwijderd. 

 Beperk de inname van fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die een oestrogeenachtige uitwerking hebben in het lichaam. Fyto-oestrogenen passen op dezelfde receptoren in je lichaamscellen als oestrogeen. Alleen de uitwerking ervan is milder. Het zit bijvoorbeeld in koffie, bier, rode wijn, sojaproducten, peulvruchten (ertwen, linzen, bonen, pinda's), sommige granen, alfalfa, noten (amandelen, walnoten) en zaden (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten). 

Vermijd Xeno-oestrogenen. Dit zijn chemische stoffen vanuit de omgeving die zich in het lichaam gedragen als (kunstmatige) oestrogenen. Xeno-oestrogenen vind je bijvoorbeeld in plastic (BPA), bestrijdingsmiddelen (op groenten en fruit), make-up, verzorgingsproducten, nagellak, parfums, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, zonnebrandcrèmes, medicijnen en hormonale anticonceptie. Het beste eet je onbespoten biologische groente en fruit. En vermijd je voeding en dranken in plastic. Kies voor anticonceptie zonder hormonen en gebruik natuurlijke cosmetica, verzorgings-  en schoonmaakmiddelen.

Oestrogeentekort: welke voeding verhoogt oestrogeen?

Bij te weinig oestrogeen kun je fyto-oestrogenen uit voeding goed gebruiken als vrouw. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen. De werking van fyto-oestrogenen is minder sterk dan lichaamseigen oestrogeen, maar het zorgt toch voor extra oestrogenen. Zo kun je tekorten op een natuurlijke manier aanvullen. Enkele voorbeelden van voeding met fyto-oestrogenen zijn koffie, soja, peulvruchten, granen, humus, alfalfa, amandelen, walnoten, lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten. 

Andere tips bij een te laag oestrogeenniveau:
✅ Streef een gezond gewicht en vetpercentage na en beweeg voldoende.
✅ Eet gezonde vetten voor een optimale aanmaak van hormonen.
✅ Voorkom overtraining; wissel intensieve workouts af met rustige vormen van beweging (fietsen, wandelen, zwemmen, yoga) en neem genoeg rustdagen.
✅ Raadpleeg een arts of deskundige voor advies en eventueel supplementen.

Wil je hulp bij het herstellen van je hormoonbalans met voeding en leefstijl? 

Hormoonexpert en orthomoleculair therapeut Vivian Reijs heeft 2 online programma's ontwikkelt waarmee je met de juiste voeding en leefstijl hormoonklachten oplost of vermindert: 

👉 In 8 weken hormonaal in balans (voor vrouwen van 25-40 jaar).
👉 Stralend en blij door de (beginnende) menopauze (voor vrouwen van 40-60 jaar).

Hierin ontdek je de oorzaak van jouw disbalans en welke stappen je moet zetten om dit te herstellen. Je krijgt suppletie-, bewegings-, voedings-, detox-, afslank- en anti-stress tips. Inclusief hormoonproof recepten, kookvideo's en weekmenu's. Een compleet programma waarmee je jouw gezondheid verbetert!

Op haar platform VivOnline.nl vind je meer interessante artikelen over hormonen, gezonde voeding, supplementen en vrouwengezondheid. 

🎁 Download de gratis mini-cursus hormoonbalans

Wil je vandaag een begin maken met het herstel van jouw hormoonbalans? Download deze gratis mini-cursus van Vivian Reijs:

Fix je hormoonbalans (voor vrouwen 25-40 jaar)
Fix je hormoonbalans (voor vrouwen 40-60 jaar)

Gratis mini cursus hormoonbalans herstellen

 In de mini-cursus krijg je informatie over:
✔ Wat zijn en doen hormonen.
✔ 6 voedingsmiddelen die je direct wilt schrappen.
✔ 3 gezonde hormoonproof recepten die jouw hormoonhuishouding ondersteunen.
✔ Met hormoondisbalans symptomen checklist.
✔ Inclusief speciale aanbieding! 🧡


Reactie plaatsen

Meer artikelen over voeding, sport en een fitte lifestyle

Of kies een categorie