Tips voor een stralende huid!

Je kunt je huid aan de buitenkant verzorgen met allerlei huidverzorgingsproducten maar met alleen uitwendige verzorging ben je er vaak niet. Het nadeel van veel huidverzorgingsproducten is dat ze vol conserveringsmiddelen, parfums en andere chemische stoffen zitten die je huid kunnen irriteren en die bovendien worden opgenomen door je lichaam. Belangrijker en veiliger is het om je huid van binnenuit te voeden en te verzorgen en dat kun je heel gemakkelijk doen met gezonde voeding!

Functie van de huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het beschermt ons tegen uitdroging, onderkoeling, infecties en andere invloeden van buitenaf. De huid is opgebouwd uit 3 lagen, de opperhuid, lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Je huid vernieuwt zich constant. Levende huidcellen verschuiven naar de oppervlakte om na verloop van tijd weer af te sterven. Per minuut verlies je ongeveer 30.000 tot 40.000 dode huidcellen. Deze constante vernieuwing zorgt er onder andere voor dat je lichaam beter in staat is om allerlei beschadigingen te repareren. Met de jaren vertraagt de cel vernieuwing, bij jonge mensen vernieuwt de huid zich om de 3 à 5 weken; een ouder wordende huid kan er wel twee maanden over doen.

De huid weerspiegelt je gezondheid

De huid is vaak een weerspiegeling van onze gezondheid. Als onze huid er stralend en zuiver uitziet, dan voelen we ons meestal ook goed van binnen. Roken, zonlicht, stress en slechte voeding hebben allemaal invloed op de huid. Hoe gezonder we leven, hoe beter en stralender de huid er over het algemeen uitziet. Hoe vaak een cel zich deelt is genetisch bepaald maar de kwaliteit van het delen, de bouwstenen waarmee de nieuwe cellen gemaakt worden, daar hebben wij zelf invloed op door middel van het eten van gezonde voeding.

Voedingstips voor een gezonde huid

Een stralende en egale huid krijg je door je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen krijgt.

Eet voldoende gezonde vetten. Als je te weinig goede vetten binnenkrijgt kun je last krijgen van een droge huid. Vetzuren zijn de bouwstenen voor gezonde, stevige celmembranen die het water in de cel houden waardoor de huid goed gehydrateert, zacht en soepel blijft. Het gaat hier vooral om de onverzadigde omega-3 vetzuren die zo gezond zijn. Verzadigde vetten in vlees bevatten veel omega-6 vetzuren wat juist ontsteking in het lichaam bevordert en daarmee het verouderingsproces. Onverzadigde vetzuren gaan juist het verouderingsproces tegen doordat deze ontstekingen in het lichaam bestrijden. Bronnen van onverzadigde vetzuren zijn o.a. kokosnoot(olie), walnoot(olie), lijnzaad(olie), hennepzaad(olie), olijfolie, visolie, vette vis (sardines, makreel, zalm, haring en tonijn), avocado’s en walnoten. Aanbevolen wordt om per dag minimaal 20 gram (maximaal 65 gram) aan goede vetten in te nemen wat overeen komt met ongeveer 2 eetlepels olie. Vermijd transvetten, deze ontstaan bij verhitting van gezonde onverzadigde vetten. Ze zitten vooral in chips, patat en koekjes.

Eet langzame koolhydraten. Als je dagelijks niet veel fysiek werk hoeft te verzetten heb je niet veel koolhydraten nodig. Er zijn 2 typen koolhydraten; snelle koolhydraten zoals suikers, witmeel producten, aardappelen en witte rijst. En langzame koolhydraten zoals groenten, fruit en volkoren producten. Snelle koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel in korte tijd flink stijgen waarna je snel weer honger hebt. Langzame koolhydraten geven geleidelijk aan energie af waardoor je langer verzadigd bent. De snelle koolhydraten zoals suiker versnellen het verouderingsproces waardoor rimpels eerder ontstaan. Suiker tast het collageen in het bindweefsel aan waardoor je huid slapper wordt. Het bevordert ontstekingen in het lichaam (ook de huid) en de groei van slechte bacteriën in de darmen wat slecht is voor het immuunsysteem. Het beste kun je zoveel mogelijk langzame koolhydraten eten om dit effect te beperken.

Eet veel groente en fruit. Hierin zitten veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Citrusvruchten, bosvruchten, kiwi’s, broccoli hebben een hoog gehalte aan vitamine C en zijn erg gezond voor je huid. Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen wat de huid soepel houdt. Worteltjes, pompoen en zoete aardappel hebben een hoog gehalte aan vitamine A waarvan je huid een mooie teint krijgt. Avocado’s en amandelen zijn goed vanwege het hoge gehalte aan vitamine E dat een rol speelt bij de vorming van collageen.

Drink veel water. Via transpiratievocht en urine ontdoet je lichaam zich van afvalstoffen. Daarom is het belangrijk om je lichaam goed te hydrateren zodat afvalstoffen gemakkelijk kunnen worden afgevoerd en de huid niet uitdroogt waardoor rimpels ontstaan. Drink elke dag minimaal 1.5 liter water. Frisdranken, sappen uit pak en koffie zijn geen goede dranken om dat deze rijk zijn aan afvalstoffen waarmee je je huid alleen maar belast.

Eet voldoende vezelrijke voeding. Vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering. Als de spijsvertering niet goed werkt ontstaan er meer afvalstoffen en worden voedingsstoffen niet goed of volledig opgenomen in het lichaam. Dit kan sporen nalaten in de huid. Daarnaast is het belangrijk om je eten goed te kauwen aangezien het spijsverteringsproces eigenlijk al in de mond begint. Door je eten goed te kauwen vermeng je het voedsel met speeksel waarin het enzym amylase zit dat helpt bij het verteren van suikers. Volkoren producten zoals boekweit, quinoa, amarant en zilvervliesrijst, en ook groenten en fruit bevatten veel vezels.

Eet zoveel mogelijk biologische en niet bewerkte voedingsmiddelen. De meeste voorgefabriceerde voeding is rijk aan conserveermiddelen, E-nummers, suiker, kleur- geur- en smaakstoffen wat een mooie en gezonde huid niet ten goede komt. Deze stoffen generen afval in je lichaam wat een belasting vormt voor je huid.

Probiotica. Darmen en huid hebben een sterke relatie tot elkaar. Als de darmen niet goed functioneren dan zie je dit vaak terug in de huid. Afvalstoffen die je lichaam niet via de normale routes kwijt kan zoeken ook vaak hun uitweg via de huid. Onze darmen krijgen tegenwoordig erg veel te verwerken. Door zo nu en dan te vasten (1 dag per maand of 1 week per jaar) krijgen de darmen de kans om zichzelf te reinigen van slijm- en afvalstoffen. Neem bijvoorbeeld op een vastendag in de ochtend een fruit smoothie en ’s avonds een groente smoothie en drink gedurende de dag veel water. Om de darmflora verder te versterken kun je een periode een probiotica supplement gebruiken.

Appelazijn dood schimmels, bacteriën en virussen. Elke ochtend een glas lauw warm water met een theelepeltje biologische appelazijn verbetert de spijsvertering, darmflora en zuurgraad in het lichaam, waardoor je huid er gezonder uit gaat zien.

Witte thee is goed tegen rimpelvorming. Het bevat een stof die de afbraak van collageen en elastine in de huid remt. Ook groene thee is goed voor de huid. Drink zo’n 2 tot 3 koppen per dag om dit effect te bereiken.

Tomatenpuree bevat de antioxidant lycopeen dat beschermt tegen huidveroudering en rimpelvorming veroorzaakt door zonlicht. Door 5 eetlepels tomatenpuree per dag te eten geef je je huid al een goede boost.

Rauwe cacao bevat een hoog gehalte aan antioxidanten (flavonoïden) die evenals tomatenpuree een beschermende werking geeft tegen huidveroudering door zonlicht. Door verhitting verdwijnt het grootste gedeelte van deze beschermende werking. Cacao in chocola is verhit geweest en daarom draagt chocola niet bij aan dit effect. Chocola werkt juist ontstekingen in de hand vanwege de vele suikers en verzadigde vetten die erin zitten. Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van cacao dan kun je het beste rauwe cacao tot je nemen.

Gedeeld