Top 10 gezonde voeding

Geef je gezondheid een duwtje in de rug met deze top 10 aan gezonde voedingsmiddelen. Als je de keuze hebt kies dan zoveel mogelijk voor biologische producten. Biologische producten zijn namelijk vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en hebben vaak een hogere voedingswaarde.

dreamstime_xs_229996231). Kruisbloemige groenten zijn rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Er zit voornamelijk vitamine C, vitamine K, B11, ijzer en kalium in. Daarnaast bevatten deze groenten de stof glucosinolaat dat zich splitst na consumptie in isothiocyanaat en indolen waarvan antikanker-eigenschappen zijn aangetoond. Tot de kruisbloemige groenten behoren o.a. broccoli, bloemkool, spruitjes, radijs, paksoi, boerenkool, chinese kool, rode kool, savooiekool, groene kool, witte kool, en koolrabi.

dreamstime_xs_287541352). Avocado is één van de gezondste vruchten. In een avocado zitten verschillende mineralen zoals kalium en foliumzuur (beschermt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en beroertes) en diverse vitamines, o.a. vitamine A (goed voor huid, haar en ogen) en vitamine B1, B2 en B6 (voor een goede concentratie en tegen depressies). Daarnaast bevat een avocado veel vezels (goed voor je darmen) en omega-3-vetzuren wat slecht cholesterol (LDL) helpt te verlagen.

dreamstime_xs_171049563). Vis, en dan met name vette vis (tonijn, zalm, makreel, forel, haring en sardines) bevat veel omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren verkleinen de kans op hart-en vaatziekten en depressies, en verbeteren het geheugen en concentratievermogen. De ontstekingsremmende werking van omega-3-vetzuren kan gewrichtspijn en pijnlijke menstruaties helpen verlichten. Het is gezond om 2 x per week vis te eten. Lust je geen vis? Dan kun je overwegen om vis- of krillolie capsules te slikken om toch van de voordelen te profiteren.

dreamstime_xs_257472044). Blauwe bessen bevatten het stofje anthocyaan. Deze stof geeft de bes zijn blauwe kleur. Anthocyaan is goed voor hart-en bloedvaten en zorgt ervoor dat de vetophoping (voornamelijk cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd wat de doorbloeding van de bloedvaten verbeterd. Daarnaast zijn er maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Antioxidanten vertragen het verouderingsproces, werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker.

voeding.com5). Eieren behoren tot de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Het is een belangrijke bron van eiwitten welke belangrijk zijn voor de groei en herstel van het lichaam bij zowel volwassenen als kinderen. Een ei bevat verder diverse vitamines en mineralen (deze bevinden zich in de eidooier) waaronder vitamine A, B, C, E, K, B12 en de mineralen selenium, zwavel, zink, ijzer. Een ei is één van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, dat het lichaam normaal gesproken aanmaakt via zonlicht.

dreamstime_xs_215553876). Noten zijn erg voedzaam, ze zitten vol antioxidanten, eiwitten, gezonde vetzuren, mineralen en vitamines. Voorwaarde is wel dat ze vers, ongebrand en ongezouten worden gegeten. Als de noten zijn gebrand gaan veel van de gezonde stoffen verloren. Noten verhogen ook het serotonineniveau in het lichaam wat zorgt voor een verminderde eetlust en een verhoogd geluksgevoel. Walnoten en amandelen bevatten het hoogste gehalte aan omega-3-vetzuren welke een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte.

dreamstime_xs_263810237). Probiotica in gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten levende bacteriën die de darmflora en het immuunsysteem versterken. Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) stoffen in een voedingsmiddel omzetten, waardoor de smaak, geur of het uiterlijk van het product verandert. Probiotica zit bijvoorbeeld in yoghurt, kwark, karnemelk, kefir, zure room, probiotische zuiveldranken (Vifit, Actimel, Activia, Yakult) en in gefermenteerde groenten zoals zuurkool en augurken.

dreamstime_xs_289105938). Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, bevat hoge concentraties beta-caroteen (de bouwstof voor vitamine A), vitamine C, vitamine B6, vitamine E en de mineralen calcium, magnesium en kalium.  Daarnaast bevat het veel vezels, die zorgen voor een goede darmwerking en een verzadigd gevoel. Zoete aardappel bevat ook een stofje dat de bloedsuikerspiegel reguleert en insulinepieken tegengaat, goed voor mensen met diabetes.

dreamstime_xs_297791239). Havervlokken en andere volkoren haverproducten zoals haverzemelen en havermout zijn een veelzijdige bron van voedingsstoffen. Het bevat een hoge concentratie eiwit, vet, mangaan, ijzer, zink, vitamine E, diverse B-vitamines waaronder foliumzuur, en krachtige antioxidanten met ziektebestrijdende eigenschappen. Verder is het rijk aan vezels wat een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de darmwerking. Ook verlaagt het regelmatig eten havermout (i.c.m. andere gezonde voeding) het slechte cholesterolgehalte.

dreamstime_xs_2908721110). Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vitamine E en antioxidanten wat allemaal helpt om cholesterolaanslag op de aderwanden te voorkomen. Het bevat de stof oleaocanthal dat ontstekingen remt. Daarnaast verbeterd het de stoelgang en verkleint regelmatige consumptie van olijfolie waarschijnlijk de kans op hart-en vaatziekten. De samenstelling van voedingsstoffen in olijfolie kan erg verschillen, afhankelijk van de streek waar het vandaan komt, de voedingsbodem en hoeveelheid zon, en ook de persing is van invloed op de samenstelling. Extra vierge olijfolie bevat de meeste bioactieve stoffen.

Gedeeld