Voedingsschema CrossFit
Krachttraining
Voeding.com redactie
Krachttraining
11/10/2023
3 min
0

Waarom is CrossFit zo'n populaire sport? Ontdek de voordelen van CrossFit

11/10/2023
3 min
0

Wat is CrossFit? 

CrossFit is een combinatiesport met elementen uit fitness, atletiek, gymnastiek en gewichtheffen. Het is een populaire sport. Je krijgt er een mooi gevormd, strak lichaam en een ijzersterke conditie van.

De basis van een CrossFit training is de WOD

WOD staat voor Workout Of the Day. De WOD is de kern van een CrossFit workout. Een WOD is elke keer anders. Dat maakt CrossFit zo'n leuke, populaire en gevarieerde sport!

Een WOD bestaat uit verschillende onderdelen:

 Oefeningen met attributen 
Bijvoorbeeld met barbells, dumbells, kettlebells, medicijnbal, plyobox, battle rope, ringen, TRX, elastieken etc.

 Oefeningen met het eigen lichaamsgewicht
Denk aan push-ups, pull-ups, jump squats, jumping lunges, burpees etc.

 Cardio oefeningen
Zoals rennen, fietsen, roeien, touwtje springen etc.

CrossFit voegt daar nog een wedstrijdelement aan toe door de oefeningen in een hoog tempo (zoveel mogelijk herhalingen) en binnen een bepaalde tijd uit te voeren. Zodat je jouw PR's verbetert en het maximale uit jezelf haalt door de competitie met anderen binnen de groep aan te gaan.

Wat zijn de voordelen van CrossFit?

1. CrossFit oefeningen zijn functioneel

De oefeningen zijn gericht op bewegingen die je ook uitvoert in het dagelijkse leven. Zoals opstaan, lopen, springen, bukken, hurken, tillen etc. CrossFit maakt je leven gemakkelijker. Het sjouwen met die zware tas, een sprintje trekken of traplopen kost ineens veel minder moeite! 💪

2. Van CrossFit wordt je algeheel fit

CrossFit verbetert je conditie op diverse onderdelen, zoals kracht, coördinatie, snelheid, conditie en lenigheid. Je wordt fitter op alle fronten tegelijk. Doordat je traint in een groep met/tegen andere mensen, wordt je uitgedaagd om het maximale uit jezelf te halen. Hierdoor werk je net een tandje harder en train je automatisch progressief (beter dan de vorige keer). Je conditie gaat sneller vooruit. In tegenstelling tot fitnessen in de sportschool, waar je jezelf moet motiveren.

3. CrossFit is afwisselend en nooit saai

Bij fitnessen op apparaten in de sportschool kan na verloop van tijd de verveling toeslaan. Steeds weer dat rondje met dezelfde oefeningen... Bij CrossFit is een training niet één dag hetzelfde. Doordat een WOD bestaat uit verschillende oefeningen, combinaties en intensiteit, zijn vele variaties in het programma te bedenken. Cardio en krachtoefeningen, met diverse attributen of met het eigen lichaamsgewicht; de mogelijkheden zijn eindeloos. De ene keer train je met een halter of dumbell. De andere keer train je dezelfde spiergroep met een kettlebell, medicijnbal, battle rope of elastiek. CrossFit is nooit saai!

4. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau

Het gewicht of de intensiteit van de oefeningen is gemakkelijk aan te passen aan je eigen niveau. Dit maakt de sport voor zo goe als iedereen toegankelijk.

5. CrossFit verbetert je coördinatie en balans 

Doordat je traint met losse gewichten (halters, dumbbels, kettlebells etc.) in plaats van met machines, maak je een natuurlijke beweging. Je traint meerdere spiergroepen en je lichaam wordt meer uitgedaagd. Omdat je niet alleen de spieren traint die het gewicht verplaatsen, maar ook de spieren die het gewicht stabiliseren wat je balans en coördinatie verbetert. In tegenstelling tot het trainen op machines, waarbij je een spiergroep geïsoleerd traint en coördinerende spieren nauwelijks gebruikt.

6. CrossFit workouts zijn full-body

Nooit meer een leg day! Bij CrossFit train je in bijna elke WOD jouw hele lichaam. Dit komt de balans, krachtverdeling en verhoudingen in je lichaam ten goede.

Wat zijn de nadelen van CrossFit?

1. CrossFit is een blessuregevoelige sport

Het correct uitvoeren van de krachtoefeningen vereist de juiste techniek. Anders heb je zo een blessure te pakken. Voor wie geen of weinig ervaring heeft met krachtsport/gewichten, zijn beginnerslessen voor CrossFit een aanrader. Hier krijg je onder begeleiding de juiste techniek aangeleerd om de oefeningen goed en veilig uit te voeren. Om zo de kans op blessures te minimaliseren.

CrossFit oefeningen worden vaak gedaan in een hoog tempo met veel herhalingen. Door vermoeidheid bestaat de kans dat een oefening op het laatst niet goed (meer) wordt uitgevoerd. Met als gevolg een verhoogd risico op blessures.

2. Het competitie-element bij CrossFit kan ook nadelig werken

Competitie binnen de groep zorgt ervoor dat je meestal harder traint dan je alleen zou doen. Maar als je niet goed getraind bent en je wil bewijzen in de groep, kan je over je grenzen gaan en een blessure oplopen.

Heb je weinig conditie? Train dan rustig in het begin, pak niet een te hoog gewicht voor de oefeningen en bouw de intensiteit in je trainingen langzaam op. Vergelijk jezelf in de les niet met je buurman of buurvrouw die al jaren aan CrossFit doet. Maar train op je eigen niveau en kijk naar jouw vorderingen. Je zult zien dat je conditie snel verbetert na een aantal weken.

3. Veel CrossFitters besteden te weinig aandacht aan hun voeding

CrossFit is een intensieve sport. Daarom is het belangrijk om je lichaam te voorzien van voldoende energie voor je training en bouwstoffen voor een goed herstel. Eventueel aangevuld met supplementen. Ook timing van je voeding en hydratatie zijn van belang om optimaal te presteren in een WOD. Veel sporters besteden te weinig aandacht aan hun voeding. Terwijl een uitgebalanceerd voedingspatroon ook bijdraagt aan het voorkomen van blessures.

Meer weten over voeding bij CrossFit? 
Lees dit artikel 👉 Voedingsschema voor CrossFit

Categorieën