6 Tips om je stofwisseling te versnellen

Hoe kan het dat de ene persoon alles kan eten zonder een gram aan te komen terwijl een ander al aankomt bij het eten van een gebakje? Dit heeft allemaal te maken met je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. Een goed werkende stofwisseling is erg belangrijk, om je gezond en fit te voelen, maar ook als je wilt afvallen. Hoe snel je lichaam voedsel afbreekt en omzet in energie of opslaat als vet wordt bepaald door je stofwisseling. Factoren als geslacht, leeftijd, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke aanleg zijn hierop van invloed. Bijvoorbeeld mannen hebben meer spierweefsel en verbranden daardoor meer calorieën dan vrouwen. Ook is het zo dat hoe ouder je wordt, hoe langzamer je stofwisseling wordt. Hier kunnen we weinig aan veranderen. Maar er zijn een aantal trucs die je kunt toepassen waarmee je je stofwisseling positief kunt beïnvloeden;

1). Doe aan krachttraining

De beste manier om je stofwisseling te verhogen, is door meer spiermassa te kweken. Spieren verbranden meer calorieën dan lichaamsvet. Ook in ruststand blijven je spieren energie verbruiken. Dus wil je je metabolisme voor de lange termijn opvoeren, dan is krachttraining dé manier. Vrouwen hoeven niet bang te zijn dat ze erg gespierd worden van krachttraining want zij hebben niet de hoeveelheid mannelijke hormonen die nodig zijn voor spieropbouw. En zelfs mannen moeten hard en langdurig trainen voor spieropbouw.

2). Eet niet te weinig

Vermijd (crash)diëten. Tijdens een dieet verlies je niet alleen vet maar vooral ook spieren. Je stofwisseling past zich aan aan de hoeveelheid voedsel die het binnenkrijgt. Hoe minder je eet hoe zuiniger je lichaam gaat doen met de hoeveelheid voedsel die het nog wel tot zijn beschikking krijgt. Jezelf uithongeren middels een crashdieet is dus funest voor een snelle stofwisseling en zorgt voor het bekende jojo effect; zodra je weer overschakelt op je normale eetpatroon kom je aan doordat je lichaam nog in de ’spaarstand’ staat en alle extra calorieën wil opslaan voor het geval er weer een hongerperiode aankomt. Om gezond en verantwoord af te vallen kun je het beste  300 a 500 calorieën minder per dag eten. Volwassen vrouwen zouden niet minder dan 1600 calorieën op een dag moeten eten als ondergrens, en mannen niet minder dan 2000 calorieën. Zorg ervoor dat je voeding gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd is.

3). Eet vaker op een dag

Het is beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten dan 3 grote maaltijden. Wanneer je 3 grote maaltijden per dag eet dan zorgt dit ervoor dat tussen de maaltijden door je stofwisseling vertraagt. Verhoog je het aantal eetmomenten naar 5 tot 7 kleinere porties per dag dan blijft je stofwisseling continue bezig. Hiermee voorkom je dat je lichaam zuiniger aan gaat doen met de hoeveelheid brandstof die het tot zijn beschikking krijgt. Het is daarbij heel belangrijk om goed te ontbijten want dit zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang komt. Zelfs als je ’s morgens totaal geen trek hebt, is het raadzaam om wel iets te eten.

4). Drink veel water

Bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en voor het optimaal laten functioneren van organen. Daarnaast zorgt water er ook voor dat je hongergevoel onderdrukt wordt. Zet elke dag een fles van 1,5 liter water klaar en zorg dat deze leeg is aan het einde van de dag.

5). Beweeg meer

Als je beweegt, versnelt je stofwisseling. Neem eens vaker de fiets in plaats van de auto en de trap in plaats van de lift, ga naar de sportschool of sporten in de natuur. Intensieve cardio zoals hardlopen en intervaltraining geven je stofwisseling helemaal een boost.  Door je leven lang te bewegen wordt ook de spiermassa beter behouden en daarmee daling van het energiegebruik door veroudering tegengegaan.

6). Slaap voldoende

Te weinig slaap verstoort je stofwisseling waardoor je minder calorieën verbrandt.  Het verstoort namelijk de manier waarop het lichaam koolhydraten verbrandt, wat kan leiden tot glucose intolerantie, meer trek overdag en een minder snelle stofwisseling. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je meer en ongezonder gaat eten.

Gedeeld