Sport en voeding

Voeding kan bijdragen aan goede sportprestaties. Goede voeding kan zorgen voor betere prestaties, sneller herstel en een verminderde kans op ziekte en blessures. Beweging is de beste manier om je lichaam jong en fit te houden. Regelmatig sporten verbetert je conditie, maakt spieren en botten sterker, verlaagd de bloeddruk en verhoogd de ruststofwisseling waardoor je in rust meer calorieën verbrandt. Daarnaast heeft sporten een positief effect op de bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte en de vetverdeling over het lichaam. Bij het sporten maakt je lichaam endorfine aan, een stofje dat zorgt voor een gelukkig en ontspannen gevoel. Mensen die sporten zijn vaak weerbaarder, energieker, opgewekter en beter bestand tegen stress. Kortom, sporten is goed en gezond voor je!

Voeding speelt een belangrijke rol 

Wie veel van zijn lichaam vraagt moet er ook veel in stoppen. Vooral extra antioxidanten zijn belangrijk want bij sporten ontstaan vrije radicalen; dit zijn schadelijke stoffen die vrijkomen bij energieverbranding. Wanneer er te hoge concentraties vrije radicalen in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld als je heel fanatiek sport, dan veroorzaakt dit weefselbeschadiging en versnelt dit het verouderingsproces. Marathons lopen versnelt dus in theorie de slijtage van je lichaam. Antioxidanten zoals vitamine C en E in groente en fruit hebben echter het vermogen om vrije radicalen te neutraliseren zodat dit effect wordt geminimaliseerd. Daarom is het extra belangrijk om op je voeding te letten als je veel sport en veel antioxidantrijke voeding tot je te nemen om zo weefselschade te beperken en het verouderingsproces te vertragen. Groente, fruit, vezels, de juiste vetten, koolhydraten en eiwitten helpen je om goed te kunnen presteren en herstellen.

De ene sport is de andere niet

Krachtsporters hebben andere voeding nodig dan bijvoorbeeld duursporters of intervalsporters. Sport je op recreatief niveau, dan zul je genoeg hebben aan een gezonde en gevarieerde basisvoeding. Wil je meer, langer of intensiever trainen, wil je je prestaties verbeteren of sneller kunnen herstellen na een zware inspanning dan kan goede uitgebalanceerde (sport)voeding het verschil maken en mogelijk de doorslag geven tussen winnen of verliezen. Je kunt je hierin laten adviseren door een sportdiëtist die een voedingsschema op maat kan maken, afgestemd op jouw trainingsprogramma en doelstellingen. Naast voeding zijn er nog een aantal factoren welke van invloed zijn op prestaties, zoals erfelijkheid, slaap, rust, training, vaardigheid en mentale instelling.

De juiste voeding op de juiste tijden

Een goede timing qua voeding is belangrijk om over genoeg energie te beschikken tijdens het sporten. Eet de laatste (grote) maaltijd 2 tot 3 uur voor de inspanning om maag- en darmklachten te voorkomen. Een uur tot een half uur van tevoren kunt je nog wel iets kleins eten zoals een stuk fruit. Een banaan is een goede energieleverancier. Tijdens het sporten verlies je door het zweten ook veel vocht. Een vochtverlies percentage van 2% zorgt al voor verminderde prestaties. Blijf daarom goed drinken voor en tijdens het sporten om de dorstprikkel voor te blijven. Als je dorst krijgt tijdens het sporten is het vaak al te laat en dit zul je gauw genoeg merken aan je energieniveau. Ook na het sporten is het belangrijk om het verloren vocht weer aan te vullen zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft.

Gedeeld