Zo krijg je mooie en sterke nagels!

Nagels kunnen veel informatie geven over de algemene staat van onze gezondheid. Sommige afwijkingen aan de nagels kunnen duiden op onderliggende ziektes. Echter in de meeste gevallen zijn deze afwijkingen onschuldig en worden deze veroorzaakt door een (tijdelijk) tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Gezonde nagels

Een gezonde nagel groeit zo’n 3 millimeter per maand, is een beetje flexibel en roze van kleur met een wit halve maantje. Een gevarieerd voedingspatroon is van groot belang want een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan er namelijk voor zorgen dat nagels sneller afbreken, minder snel groeien of er anders uit gaan zien. Er zijn een aantal voedingsstoffen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze een positief effect hebben op je nagels;

Vitamines

Vitamine B8 (ook wel Biotine genoemd), is een zeer belangrijke vitamine voor de gezondheid van je nagels. Het zit in eidooiers, lever, melk, avocado, noten, pinda’s, sojabonen en rijst. Vitamine A en C voorkomt droge en broze nagels. Andere vitamines die een bijdrage leveren aan een gezonde conditie van je nagels zijn vitamine B2, B3, B5, D, E en K. Deze vitamines vind je in brood, zuivel, vlees, vis, fruit en groenten.

Mineralen

Nagels zijn gevoelig voor mineraal tekorten. Een tekort aan bijvoorbeeld magnesium kan ervoor zorgen dat je nagels zacht worden en snel breken of splijten. Magnesium is dus erg belangrijk voor sterke nagels, evenals zink en ijzer. Magnesium zit bijna overal in, het meeste in donkergroene bladgroenten zoals spinazie. Zink komt voor in kaas, brood, granen, noten, vlees en schelpdieren. IJzer zit in rundvlees, bruine bonen, spinazie en appelstroop. Daarnaast dragen ook calcium en selenium bij aan sterke nagels. Calcium zit in zuivelproducten, brood en groene bladgroenten. Selenium is vooral aanwezig in paranoten, lever, vis en schelpdieren.

Cysteïne

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Cysteïne is een aminozuur dat belangrijk is voor gezonde en sterke nagels. Dit aminozuur komt voor in eieren, vlees, zuivelproducten, vis, schelp- en schaaldieren, tarwekiemen, uien, noten en peulvruchten.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetzuren verkleinen de kans op ontstekingen van nagelriemen. Onverzadigde vetzuren komen voor in vette vis, plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, arachideolie, kokosolie, maïskiemolie en in zaden, pinda’s en noten.

Water

Gescheurde nagels ontstaan vaak door een tekort aan vocht. Veel water drinken helpt om je lichaam te hydrateren, en dus ook je nagels. Zet de tap maar open, dus!

Feiten en fabels

1). Schoonmaakmiddelen kunnen je nagels beschadigen en uitdrogen

Feit: Schoonmaakmiddelen, maar ook aceton, kunstnagels en nagelbijten, kunnen je nagels beschadigen en/of uitdrogen. Als je het beste wilt voor je nagels dan kun je dus beter handschoenen dragen bij het afwassen, een nagellakremover zonder aceton gebruiken, kunstnagels het liefst vermijden en nagelbijten afleren.

2). Witte vlekjes op je nagels wijzen op een tekort aan calcium

Fabel: Dit is niet waar! Witte vlekjes op je nagels worden veroorzaakt doordat er lucht tussen de cellen in je nagel komt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je ergens tegenaan stoot. Deze plekjes groeien er vanzelf weer uit.

3). De nagels van mannen groeien harder dan de nagels van vrouwen

Feit: Bij mannen groeiende nagels harder dan bij vrouwen. Uitzondering hierop zijn zwangere vrouwen, bij hen groeien de nagels sneller dan bij mannen.

4). Vingernagels groeien sneller dan teennagels

Feit: De nagels op je hand groeien ongeveer 3 millimeter per maand. De nagels op je voeten groeien ongeveer 0,5 tot 1 millimeter per maand.

5). Melk drinken is goed voor gezonde sterke nagels

Fabel: Dit is niet waar! Nagels bestaan voor maar 0,07% uit calcium en het extra innemen van calcium in de vorm van melk heeft dus geen enkele invloed op de groei van nagels.

Gedeeld