Hoe houd je je haar gezond en glanzend?

Conditioners, haarmaskers en shampoo verzorgen je haar en geven het een (tijdelijke) boost, maar ze veranderen niets aan de fundamentele conditie van je haar. De ware schoonheid van je haar komt van binnenuit. Naast je genen en hormoonhuishouding heeft voeding een grote invloed op de conditie van je haar. Haren hebben behoefte aan een reeks van vitaminen en mineralen, zoals zink, selenium en alle B-vitaminen.

Vitamine B5

Voor haar met een gezonde elasticiteit en glans is o.a. vitamine B5 (ook wel pantotheenzuur genoemd) onmisbaar. Deze vitamine zorgt voor een dun elastisch laagje op de binnen- en buitenkant van de haarschacht waardoor je haar een mooie glans krijgt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B5 zijn volkoren graanproducten, aardappelen, eieren, melk(producten), vis en vlees.

Biotine

Daarnaast is biotine (ook wel vitamine H, B7 of B8 genoemd) een belangrijke vitamine voor je haar. Het bevordert de glans van het haar en maakt het haar sterk. Diverse studies hebben aangetoond dat biotine haaruitval remt. Ernstige tekorten aan biotine kunnen naast haarverlies ook leiden tot huidveranderingen, depressie en gebrek aan eetlust. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan biotine zijn noten, pinda’s, eieren, soja, peulvruchten, vis en melk(producten). Ook wordt deze vitamine gemaakt in onze darmflora dus daarom is het belangrijk om je darmflora gezond te houden.

IJzer

Verschillende studies hebben bewezen dat een ijzertekort kan leiden tot haaruitval. IJzer speelt een belangrijke rol als co-enzym bij delingsprocessen van cellen, het is betrokken bij het zuurstoftransport in het bloed. Zonder zuurstof is er geen haargroei mogelijk. Haar wordt gevormd door snel delende cellen, dus bij een tekort aan ijzer wordt de haargroei belemmerd. IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, kip, vis, volkoren producten, broccoli en sperziebonen. IJzer in dierlijke producten is beter opneembaar dan in plantaardige producten en in combinatie met vitamine C wordt ijzer nog beter opgenomen.

Zink

Zink zorgt voor het vernieuwen van de haarcellen en zorgt ervoor dat het haar sneller groeit. Daarnaast beschermt zink de haarwortels tegen ontstekingen. Voedingsmiddelen die veel zink bevatten zijn haring, peulvruchten, rijst, havermout, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, tarwezemelen, amandelen, eieren, rood vlees, kaas en oesters.

Arginine

Arginine is een aminozuur dat de doorbloeding van de haarwortels bevordert waardoor deze de voedingsstoffen goed kunnen opnemen. Arginine maakt je lichaam zelf aan, maar door stress, lichamelijke aandoeningen of fysieke belasting kan er mogelijk een tekort ontstaan. Deze tekorten kun je eventueel aanvullen met supplementen. Natuurlijke bronnen van arginine zijn (de eiwitten in) o.a. noten en zaden, melk-(producten), pinda’s, kokosnoot en graanproducten.

Gezonde darmen

Gezonde darmen zijn onmisbaar voor sterk en glanzend haar. Als je maag- en darmstelsel niet goed werkt, bijvoorbeeld bij (chronische) diarree of obstipatie, dan worden diverse vitaminen en mineralen minder goed opgenomen door het lichaam. Dan kun je nog zo gezond eten maar als voedingsstoffen niet goed worden opgenomen in je darmen dan ontstaan er toch tekorten. Deze tekorten kunnen zich o.a. uiten in haarproblemen.

Gedeeld