De voor- en nadelen van vasten

Eten is een manier om ons te voeden, te ontspannen en te vermaken, eten is onderdeel van ons sociale leven. In deze moderne wereld is er voedsel in overvloed. We eten vaak teveel wat een belasting vormt voor ons lichaam. Vasten kan rust geven aan het lichaam en ruimte aan de geest. Motivaties om te vasten kunnen zijn reiniging van het lichaam (detoxen), gewichtsverlies, stoppen met (suiker/alcohol)verslavingen, bezinning op het leven of vanuit geloof. Het is ook een eeuwenoud geneesmiddel dat in de natuurgeneeskunde vaak wordt ingezet bij het verlichten en mogelijk zelfs herstellen van diverse (chronische) ziekten, die vaak het gevolg zijn van onze huidige, hectische leefstijl.

Wat is vasten?

Vasten is gewoon een onderbreking van eten en/of drinken. Er zijn verschillende vormen van vasten, bijvoorbeeld watervasten, rijstvasten, fruitvasten en sap vasten. Van alle vormen van vasten is sap vasten het gemakkelijkste vol te houden. Bij sap vasten drink je naast water, dagelijks verse groente en/of fruitsappen. Sommige mensen zweren bij vasten als een zuiveringskuur voor het lichaam. Door te vasten zouden gifstoffen worden uitgescheiden en het zelf genezend vermogen van het lichaam worden gestimuleerd. Maar ook als je niet vast, vindt het proces van reiniging plaats in je lichaam elke nacht tijdens de nachtrust. Normaal gesproken stopt je lichaam met reinigen overdag doordat alle energie naar de spieren, spijsverteringsstelsel, zenuwstelsel en andere organen gaat. Bij vasten gaat de reiniging overdag gewoon door.

Is het gezond om te vasten?

Soms moeten mensen een bepaalde periode vasten voorafgaand aan een medisch onderzoek of behandeling. Wanneer mensen of dieren ziek zijn hebben zij vaak geen honger en gaan over tot vasten. Dit is een natuurlijk reactie en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgescheiden en het lichaam kan herstellen. Vasten is een natuurlijk proces en niet ongezond. Vasten kan zeker een positieve invloed hebben op de gezondheid maar het kan ook gevaren met zich meebrengen. Het is daarom niet verstandig om op eigen houtje langdurig te gaan vasten maar dit altijd te doen onder professionele begeleiding. Raadpleeg eventueel een arts voordat je aan een lange vastenkuur begint.

Wat zijn de voordelen van vasten?

Ons voedsel zit tegenwoordig vol met kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, pesticiden, insecticiden en andere gifstoffen die onze nieren, darmen, huid, longen en lever belasten. Je lichaam is normaal gesproken prima in staat om deze gifstoffen uit je lichaam te verwijderen of onschadelijk te maken mits je gezonde organen en een gezonde leefstijl hebt. Echter wanneer de belasting te hoog is, dat wil zeggen dat er meer gifstoffen het lichaam binnenkomen dan je lichaam kan verwerken, dan kunnen gifstoffen zich ophopen in de loop der jaren. Het vermogen van het lichaam kan op den duur verzwakken om de gifstoffen uit te scheiden waardoor er klachten kunnen ontstaan en mogelijk zelfs (chronische)ziektes.

Vasten kan een mogelijkheid zijn om het lichaam de kans te geven opgeslagen gifstoffen vrij te laten en op te ruimen zodat deze hun weg naar buiten vinden. Door het vasten geef je je lichaam rust en kan het alle energie steken in het reinigen en het terug in balans brengen van je lichaam. Eén dag per week sap vasten kan al een positief effect hebben op je immuunsysteem en ervoor zorgen dat je je vitaler voelt. Als je langer vast dan zijn de effecten mogelijk nog groter; je lichamelijke en geestelijke energie neemt toe, eventuele klachten verbeteren (zonder medicijngebruik), je gewicht neemt af, je weerstand neemt toe en verouderingsprocessen worden vertraagd.

Wat zijn de nadelen van vasten?

Het gewichtsverlies bij een vastenkuur bestaat vooral uit water en spierweefsel, het vetweefsel blijft grotendeels intact. Doordat je tijdens de kuur geen zout binnen krijgt verliest je lichaam in eerste instantie voornamelijk vocht. Zodra je weer voedsel met zout gaat eten houdt je lichaam het vocht weer vast en komen de kilo’s er (deels) weer aan.

Te streng vasten zoals bij watervasten waarbij je alleen water mag drinken, en te lang vasten (> 14 dagen) is niet gezond omdat je lichaam tekorten oploopt. Vasten brengt een hongergevoel met zich mee. Door te vasten put je langzaam je reserves uit waardoor je na een paar dagen al merkt dat je kracht begint af te nemen en het moeilijker wordt om zware lichamelijke inspanning te leveren. Je lichaam gaat spierweefsel afbreken en omzetten in suiker als brandstof voor de hersenen om deze goed te laten functioneren. Spieren heb je nodig om je stofwisseling op een goed niveau te houden. Minder spierweefsel betekent een lagere stofwisseling waardoor je lichaam met minder voeding af kan en zodra je weer normaal gaat eten de extra calorieën als vet gaat opslaan.

Vasten kan leiden tot een gevaarlijke daling van het bloedsuikergehalte. Dit kan onder meer leiden tot trillerigheid, duizeligheid en flauwvallen. Bij diabetespatiënten leidt dit tot ernstige complicaties.

Wie kan een vastenkuur doen?

Je hoeft geen ernstige klachten te hebben om een vastenkuur te doen. Je kunt ook preventief een kuur volgen om je lichaam te ontgiften en je gezondheid te verbeteren om op die manier ziekte te voorkomen. Voorwaarde is wel dat je gezond bent. Mensen die wordt afgeraden om te vasten zijn zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen in de groei en bejaarden, evenals diabetici, mensen die ooit TBC (tuberculose) hebben gehad, mensen met nierfunctiestoornissen, eetstoornissen, ondergewicht en ernstige ziekten.

Hoe lang duurt een vastenkuur?

Je kunt kort en lang vasten. Korte vastenkuren van 1 tot 3 dagen zijn prima om ongezonde gewoonten zoals overeten of suikerverslaving te doorbreken. Iedereen kan een dag vasten; kies een dag waarop je geen afspraken hebt. Het is vooral goed om een dag te vasten als je tijdens een etentje teveel hebt gegeten. Zo laat je je lichaam de dag erna weer even bijkomen. Korte vastenkuren zijn vooral gericht op het reinigen en om je lichamelijk systeem weer even bij te laten komen.

Vastenkuren die 2 weken of langer duren zorgen voor dieper herstel op celniveau en remmen het verouderingsproces. Deze kuren worden in de natuurgeneeskunde gebruikt om chronische aandoeningen te verminderen en mogelijk zelfs te herstellen. Indicaties zijn bijvoorbeeld allergieën, artritis, bronchitis, hooikoorts, netelroos, reuma, overgewicht, slapeloosheid, migraine, ontstekingen, hoge en lage bloeddruk, acne, psoriasis, galstenen en verslavingen (koffie, suiker, alcohol, roken). Daarnaast kan het vasten een positief effect op je geest hebben, je wordt helder en ziet en voelt meer. Voorstanders van vasten raden aan om op zijn minst één keer per jaar (voorjaar of herfst) te vasten, gedurende maximaal 2 weken (onder begeleiding).

Wat gebeurt er tijdens het vasten?

Door te vasten ontdoet het lichaam zich van afvalstoffen. Dit merk je bijvoorbeeld aan donker gekleurde urine, stinkende adem en zweet, hevigere menstruatie, verkoudheid en een beslagen tong. Je kunt ook last krijgen van duizeligheid, huiduitslag, moeheid, lusteloosheid, misselijkheid etc. De hartslag kan langzamer worden, de bloeddruk kan dalen en je krijgt het vaak koud. Dit komt door een daling van de bloedsuikerspiegel en door de plotselinge grote hoeveelheid gifstoffen die het lichaam te verwerken krijgt. Gifstoffen maken je 2 keer ziek; als ze het lichaam in komen en als ze het lichaam weer verlaten. Hoe meer gifstoffen je in je lichaam hebt die uitgescheiden worden, des te beroerder je je zal voelen, maar hoe groter het herstel zal zijn en het succes van de vastenkuur.

Afbouw periode

Je kunt van de ene op de andere dag gaan vasten maar het is beter om het eten af te bouwen voordat je een periode gaat vasten. Zo heb je ook minder last van de lichamelijke klachten die zich kunnen voordoen bij het vasten. Een week van te voren kun je alle genotsmiddelen (koffie, zwarte thee, alcohol, suiker) laten staan en 2 of 3 dagen van te voren overgaan op alleen groenten, fruit en rijst.

Opbouw periode

Na het vasten is het lichaam niet meer gewend aan voedsel en daarom is het erg belangrijk om na het vasten weer rustig aan op te bouwen om maag en darmen langzaam te laten wennen aan voedsel. Je kunt het vasten breken door het eten van een stuk fruit, bijvoorbeeld een appel. De eerste dagen na het breken van het vasten kun je als ontbijt havermout met lijnzaad (goed voor de darmen) en wat fruit nemen, als lunch en diner groenten(soep) en eventueel wat rijst en rauwkost. Langzaam kun je steeds meer voedingsmiddelen toevoegen totdat je weer alles kunt eten. En dan is het nu de uitdaging om een gezond leefstijl na te streven!

Gedeeld