Cellulite, zo kom je er vanaf!

Cellulite, ook wel cosmetische cellulite of sinaasappelhuid genoemd, is een aandoening die gekenmerkt wordt door een huid met putjes en een bobbelige structuur in het onderhuidse bindweefsel, meestal op de bovenbenen, billen en heupen. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen, ongeveer 80 tot 90 % van de vrouwen heeft het of krijgt er in de toekomst mee te maken. Het is geen ziekte en is volkomen onschuldig maar het kan wel als cosmetisch storend worden ervaren. Je gewicht of hoe oud je bent maakt niet uit. Ook jonge, slanke vrouwen kunnen last hebben van cellulite. Cosmetische cellulite dient overigens niet te worden verward met medische cellulitis, ook wel wondroos genoemd, veroorzaakt door een bacteriële infectie met symptomen als extreme roodheid, zwelling van de huid, pijn en koorts.

Hoe ontstaat het?

Vlak onder de huid zitten vetcellen. Deze vetcellen liggen in klompjes bij elkaar, omgeven door bindweefselstrengen. Onder invloed van hormonen nemen de vetcellen vet en afvalstoffen op uit het bloed en worden groter. Wanneer de vetcellen steeds verder uitzetten komen nabij gelegen haarvaatjes in de verdrukking en verslechtert de doorbloeding. De aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen wordt lastiger en er ontstaat een opeenhoping van vocht. De bindweefselstrengen die de vetklompjes omringen kunnen niet uitzetten; wanneer deze hun elasticiteit verliezen ontstaat er een deukje met als gevolg een hobbelig effect. Dit zie je in de vorm van cellulite. Veelal op de bovenbenen, billen en heupen omdat dat de plaatsen zijn bij een vrouw waar gemakkelijk vet wordt opgeslagen.

Wat zijn de oorzaken?

Het ontstaan van cellulitis is een complex proces en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren. Lifestyle, voeding, hormonale veranderingen en te weinig lichaamsbeweging zijn in elk geval van invloed;

  1. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor de doorbloeding verslechterd en vocht zich ophoopt onder de huid.
  2. Stress verstoort allerlei systemen, o.a. ook die de huid reguleren, en doet je spieren verkrampen waardoor de doorbloeding afneemt en afvalstoffen zich ophopen. Stress produceert het hormoon cortisol wat zorgt voor een toegenomen trek in zoete en vette voedingsmiddelen wat zorgt voor gewichtstoename.
  3. Erfelijkheid speelt een rol. Onze genen bepalen hoe snel de stofwisseling werkt, bij de een werkt dit trager, bij de ander sneller. De genen bepalen ook hoe iemand vet opslaat, en in welke mate.
  4. Leeftijd heeft invloed, naar mate we ouder worden veranderd de hormoonhuishouding in ons lichaam.
  5. Voeding, ophoping van gifstoffen door verkeerde voeding zoals te veel suiker, zout, verkeerde vetten (chips, patat), bewerkte levensmiddelen met veel E-nummers, koffie, alcohol kunnen een rol spelen bij het ontstaan van cellulite. Evenals te weinig inname van vitamines en mineralen en vezels. Te weinig vocht zorgt voor onvoldoende afvoer van afvalstoffen. Snel een paar kilo’s af willen vallen door jezelf uit te hongeren komt de elasticiteit van je huid niet ten goede. Door het tekort aan eiwitten wat vaak ontstaat bij een crashdieet, houdt je lichaam vocht vast waardoor de gevreesde bobbels nog beter zichtbaar zullen zijn. Als je toch een paar kilo wil afvallen kies dan voor een eiwitrijk dieet met weinig koolhydraten.
  6. Hormonen, het vrouwelijk hormoon oestrogeen bevordert de opslag van vet in de cellen en het vasthouden van vocht in het lichaam. Insuline en schildklierhormonen kunnen ook een rol spelen. Zwangerschap, pilgebruik en andere medicijnen (antidepressiva, pijnstillers) kunnen de hormoonhuishouding verstoren.
  7. Te weinig lichaamsbeweging zorgt voor een verminderde bloedsomloop.

Wat kan je zelf doen tegen cellulitis?

Zoals met alle ziektes en aandoeningen zijn voedsel en beweging essentieel voor het menselijke lichaam, zo ook bij de behandeling van cellulitis. Er zijn allerlei behandelingen, crèmes en lotions om cellulite te bestrijden, maar meestal helpen die vrijwel niet of is het effect slechts tijdelijk. Dit komt omdat je er de oorzaak niet van wegneemt. Om cellulite aan te pakken kun je met onderstaande tips ook zelf invloed uitoefenen op het verminderen ervan;

Doe regelmatig aan sport; dit verbetert de bloedsomloop en stimuleert de vetverbranding. Als je een strakke en gladde huid wilt krijgen is het beste om cardio af te wisselen met krachttraining. Cardio om vet te verbranden, en krachttraining om je huid te verstevigen. Squatten is een zeer goede oefening om je spieren én je huid te verstevigen.

Pas je voeding aan; eet veel groente en fruit om je lichaam te voorzien van de juiste bouwstenen zodat het van binnenuit kan herstellen. Een slimme manier om meer groenten en fruit binnen te krijgen is het drinken van verse groentesappen en smoothies. Vermijd geraffineerde koolhydraten zoals suiker, pasta, pizza, brood, witte rijst, koekjes en gebruik weinig dierlijke vetten, zout, alcohol en koffie. Probeer elke dag minimaal 1,5 liter water te drinken om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Koffie kun je vervangen door groene en witte thee. In broccoli zitten stoffen die het overtollig oestrogeen in je lichaam afbreken en het collageen in je huid soepel houden waardoor cellulite minder snel zal ontstaan. Voor een optimaal effect zou je hiervoor 3 of 4 keer per week broccoli moeten eten.

Breng je hormonen in balans; stop met hormonale anticonceptie en zoek naar hormoonvrije alternatieven zoals condooms, koperspiraal of LadyComp. Vermijd stress door voldoende te slapen, gezond te eten en voldoende tijd te nemen voor ontspanning. In plastic verpakkingen en plastic bekertjes zitten xeno-oestrogenen; dit zijn hormoon verstorende stoffen die een oestrogeenachtige uitwerking hebben op het lichaam. Kies daarom zoveel mogelijk voor onbewerkte, biologische voeding verpakt in glas i.p.v. in plastic. Hormoon verstorende stoffen zitten ook in cosmetica (parabenen in crèmes, ftalaten in shampoos etc.). Kies daarom zoveel mogelijk voor natuurlijke cosmetica. Blijf op een gezond gewicht want overgewicht verhoogt het oestrogeengehalte en het volume van je vetcellen.

Bevorder de doorbloeding van je huid; sauna, massages, wissel douches (warm afgewisseld met koud) en het borstelen van je huid met een speciale huidborstel hebben een positief effect op de doorbloeding van de huid. Sommige sportscholen hebben een powerplate (soort trilplaat) en foam rollen (massage rollen) waar je allerlei oefeningen mee kunt doen die de doorbloeding van je huid te stimuleren. Stop met roken, dit vernauwt de bloedvaten.

Draag geen strakke en knellende kleding, dit belemmert een goede bloedcirculatie. Met je benen over elkaar zitten is ook niet goed voor de bloedcirculatie. Probeer tijdens je werk in beweging te blijven en zet je voeten plat op de grond.

Gedeeld