Verbeter je spijsvertering met deze tips!

Heb jij wel eens last van opspelend maagzuur, winden laten, darmkrampen of boeren? De kans is groot dat je spijsvertering dan niet helemaal optimaal werkt. Je kunt nog zo gezond eten maar als je spijsvertering niet goed werkt dan worden al die gezonde voedingsstoffen niet (volledig) opgenomen. Bij een zwakke vertering kunnen er zelfs stoffen gevormd in de darmen, die schadelijk voor je zijn. Een goede spijsvertering is dus erg belangrijk. Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op een gezonde spijsvertering met behulp van de onderstaande tips.

Het begint allemaal in je mond

Voor een goede spijsvertering zijn enzymen nodig. Enzymen verteren het voedsel door grote brokken voedsel te breken in kleinere deeltjes zodat deze via de darmwand in het bloed kunnen worden opgenomen om vandaaruit naar alle lichaamscellen te worden getransporteerd. Zodra we een hap nemen wordt er direct speeksel geproduceerd in de mond. In speeksel zitten enzymen die alvast een start maken met de vertering van voedsel. Door goed te kauwen geef je de hersenen een sein dat er voedsel aankomt zodat er signalen worden gestuurd naar het spijsverteringsstelsel die ervoor zorgen dat de juiste samenstelling van enzymen vrij komt.

Goed kauwen

Kauw minimaal 20 x per hap. Hoe meer je kauwt, hoe meer speeksel er vrij komt des te meer enzymen er geproduceerd worden en hoe beter de voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam. Goed kauwen zorgt er ook voor dat je voedsel kleiner wordt gemaakt zodat het makkelijker door je slokdarm en maag kan. Als je je eten niet goed kauwt dan komen er grote stukken voedsel in de maag en darmen terecht die minder goed verteerd worden. Onverteerde resten leiden tot rotting, gisting en gasvorming waardoor je last krijgt van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Vooral rauw voedsel moet je goed kauwen, omdat dit moeilijker verteerbaar is. Rauw voedsel (kort) koken of stomen zorgt ervoor dat het gemakkelijker verteerd wordt. Kook het voedsel niet te lang want dan gaan alle belangrijke vitamines en mineralen juist verloren. Stoom liever dan koken.

Drink niet tijdens het eten

Veel mensen drinken tijdens of direct na het eten. Drinken tijdens het eten heeft hetzelfde effect als niet goed kauwen. Als je drinkt tijdens het eten dan spoel je in feite te grote onverteerde brokken weg die vervolgens in de darmen terecht komen met alle nadelige gevolgen van dien. Het drinken tijdens de maaltijd heeft ook een negatieve invloed op de spijsvertering doordat de maagsappen die je voedsel verteren, verdund worden en de werking minder wordt. Het beste is om tijden het eten en een half uur daarna niet te drinken. Een glas water voor de maaltijd is geen probleem omdat water direct de (lege) maag passeert.

Eet langzaam

Doe minimaal 20 minuten over een maaltijd. Tijdens het eten wordt er door je hersenen een hormoon aangemaakt wat ervoor zorgt dat je een verzadigd gevoel krijgt. Na ongeveer 20 minuten begin je voor je gevoel vol te zitten. Als je je eten binnen 10 minuten naar binnen schrokt dan hebben je hersenen onvoldoende de tijd gehad om dit hormoon aan te maken en voel je je nog niet verzadigd en blijf je (teveel) eten. Eet je te snel, dan eet je in verhouding meer en ook kauw je minder goed waardoor je eten niet goed verteerd wordt.

Eet bewust

Je eten gehaast naar binnen schrokken, staand, lopend of tijdens een vergadering eten, even snel ergens tussendoor of in de auto. Allemaal omstandigheden die een goede spijsvertering in de weg staan omdat je op de automatische piloot eet en daardoor minder goed kauwt. Door bewust te eten kauw je beter, eet je langzamer en geniet je meer van het eten omdat je het beter proeft. Ga dus zitten tijdens het eten, kijk geen tv en laat je mobiel met rust.

Start de dag met een glas water met appelazijn, citroen of limoen

Als je op je nuchtere maag een glas lauw/ warm water met een uitgeperste citroen, limoen of een theelepeltje appelazijn drinkt, dan verteert je eten beter. Het bevordert je lymfestelsel en helpt je lichaam om te hydrateren. Het is  een goede drank om de maag en darmen te reinigen van etensresten die zijn blijven hangen in darmuitstulpingen. Het is aan te raden om zodra je wakker wordt gelijk 1 of 2 glazen water te drinken omdat je lichaam na de nacht urenlang geen vocht heeft gehad. Water hydrateert alle organen waardoor deze beter functioneren. Door het drinken van een glas water op de nuchtere maag activeer je ook meteen de stoelgang. Het is in elk geval een heerlijk verfrissende manier om de dag mee te beginnen!

Gedeeld