Pure chocolade: een ware superfood

Heb je een goede smoes nodig om zonder schuldgevoel lekker te genieten van chocolade? Gelukkig kan chocolade ook goed en gezond voor je zijn! En dan hebben we het hier over de pure variant, waarin rauwe (onverhitte) cacao is verwerkt. Rauwe cacao bevat de hoogste concentratie aan antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld. Een antioxidant is een verzamelnaam voor verschillende stoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die ontstaan door stress, roken, alcohol, zonnen, geneesmiddelen maar ook door het voedsel wat je eet en de lucht die je inademt. Antioxidanten vertragen het verouderingsproces door vrije radicalen op te vangen en onschadelijk te maken. Cacao is rijk aan flavonoiden. Dit zijn de antioxidanten die chocola zo gezond maken. Hierdoor gaat cacao hartziektes tegen en heeft het tot op zekere hoogte een kanker remmend effect. Cacao bevat meer antioxidanten dan groene thee en zelfs 40x meer dan blauwe bessen.

Gezondheidsvoordelen

Chocola werd door de oude Azteken al de “drank van de goden” genoemd. Het hoofdbestanddeel van (pure) chocola is cacao. Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, de vrucht van de cacaoboom. Moderne wetenschappelijke studies tonen aan dat cacao veel gunstige effecten heeft op het lichaam. Zo bevat cacao diverse fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, vitamines, mineralen, spoorelementen, (co-)enzymen en neurotransmitters. Hieronder de belangrijkste positieve eigenschappen van rauwe cacao/ pure chocolade op een rijtje…

Mineralen

Cacao bevat diverse mineralen waaronder:

  • IJzer – bestanddeel van enzymen en helpt tegen bloedarmoede
  • Zink – voor sterke spieren, botten, huid, haar en geheugen
  • Koper – speelt een belangrijke rol bij het zuurstoftransport
  • Mangaan – speelt een rol bij de vertering en energiestofwisseling
  • Kalium – voor het handhaven van normale bloeddruk en zenuwprikkelgeleiding, en voor de energiestofwisseling en het samentrekken van spieren
  • Chroom – helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden (goed voor diabetici)
  • Magnesium – bevordert de energiestofwisseling, zenuwprikkeloverdracht en  spierfunctionaliteit, heeft een ontspannend en vaatverwijdend effect

Cacao heeft een gezonde en evenwichtige vetzuursamenstelling, namelijk 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. De flavonoïden in cacao zorgen ervoor dat je slechte cholesterol (LDL) daalt en je goede cholesterol (HDL) stijgt. Verder stabiliseert cacao de bloeddruk, het ervoor zorgt dat je bloed verdunt en je bloedvaten iets verwijden. Zodoende helpt het verhoogde bloeddruk, aderverkalking, vaatverstoppingen en hartziekten voorkomen. Het vaatverwijdende effect verbetert ook de doorbloeding van de hersenen en dat zorgt er weer voor dat je concentratievermogen en geheugen beter gaan werken.

Geluksgevoel

Cacao verhoogt het geluksgevoel omdat het een aantal stofjes bevat die een oppeppend en opbeurend effect hebben, waaronder tryptofaan, anandamide en fenylethylamine. Deze stofjes stimuleren de aanmaak van serotonine: een neurotransmitter die een positief effect heeft op je emoties. Het verlaagd tevens de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam waardoor de zenuwen kalmeren. Hierdoor ontspan en slaap je beter. Cacao fungeert ook als een licht en natuurlijk antidepressivum omdat het de vrijlating van dopamine en endorfine in de hersenen stimuleert waardoor je je minder snel depressief of neerslachtig voelt.

Stimulerend effect

Cacao bevat Theobromine. Deze stof is op bepaalde vlakken vergelijkbaar met cafeïne. Theobromine werkt vochtuitdrijvend en licht stimulerend en ontspant de spierweefsels van de luchtwegen. Ook heeft het op zowel fysiek als op mentaal niveau een ontspannende werking.

Toepassingen van cacao

De gezonde varianten van cacao zijn rauwe cacaobonen, rauwe cacao nibs (stukjes), rauwe cacaopoeder en rauwe cacaorepen. Cacao smaakt heerlijk en is eenvoudig toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Doe wat rauwe cacaopoeder of nibs door de yoghurt, over een bord havermoutpap of muesli, of in een smoothie. Je kunt ook zelf chocolademelk maken van cacaopoeder met heet water of hete (biologische) melk. Door de koffie zorgt een theelepel cacaopoeder voor een lekkere variatie.

Gezonde chocola

Chocola met een hoog gehalte aan rauwe cacao, dat niet verhit is geweest en verder weinig tot geen kunstmatige toevoegingen bevat zoals suikers, kleurstoffen en aroma’s, kan een positief effect hebben op je gezondheid. Dit in tegenstelling tot de chocola die in de meeste winkels verkocht wordt waarvan de cacao vaak verhit is geweest en er dus veel gezonde stoffen verloren zijn gegaan. In deze chocola zitten ook vaak ongezonde vetten en ongezonde toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Wil je dus zoveel mogelijk van de gezonde eigenschappen van chocola genieten, dan kun je het beste pure, rauwe en biologische chocolade met een cacaopercentage vanaf 70%. Dit is vaak alleen verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels of op websites waar raw food wordt verkocht.

Gebruik het met mate

Bij grote inname is cacao echter schadelijk voor je DNA door het hoge gehalte aan theobromine. Verder bevat cacao oxaalzuur dat zich bindt aan calcium waardoor het lichaam dit slecht kant opnemen. Net als thee bevat cacao looizuur wat je tanden kan verkleuren. Tevens bindt looizuur zich aan ijzer en eiwitten wat ten koste gaat van bepaalde goede bacteriën in de darmen. Voor reuma- en leverpatiënten is cacao belastend.

Gedeeld