Eet je darmen fit

Wist je dat de basis voor een goede fysieke en mentale gezondheid in je darmen ligt? Naast de huid, maagzuur en slijmvliezen zijn het de darmen waarin zich het grootste deel (80%) van ons afweersysteem bevindt. Hier leven vele immuuncellen en miljarden goede en slechte bacteriën; de darmflora. Het is een systeem van cellen die nauw samenwerken om ons te beschermen tegen kwaadaardige indringers van buitenaf zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels, en zorgt voor afvoer van afvalstoffen en het opsporen/ opruimen van afwijkende lichaamscellen om zo ziekte te voorkomen.

Hoe houd je je darmen gezond?

Voor een goed werkend immuunsysteem is het van belang dat de goede bacteriën in de darmen de overhand hebben omdat de goede bacteriën het immuunsysteem helpen om een beter onderscheid te maken tussen ziekteverwekkers en onschadelijke cellen zodat allergieën (een allergie is een overreactie van het immuunsysteem) geen kans krijgen. De goede bacteriën hebben daarnaast een belangrijke rol in de vertering van ons voedsel zodat voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen. Als de balans tussen de goede en slechte bacteriën verstoord raakt door bijvoorbeeld stress, medicijngebruik, antibiotica, te weinig beweging of ongezonde, eenzijdige voeding dan kunnen er allerlei klachten ontstaan. Een gezonde lifestyle en voeding zijn dus erg belangrijk voor je darmflora en daarmee voor je algehele gezondheid en welbevinden. De volgende voedingsmiddelen en tips kunnen een bijdrage leveren aan een gezonde darmflora;

Probiotica

Probiotica zijn levende goede bacteriën die zorgen voor een goede balans in je darmflora zodat je beter beschermd bent tegen ziektes. Probiotica is aanwezig in yoghurt, karnemelk, in gefermenteerde dranken zoals kefir en kombucha, en in gefermenteerde groenten zoals bijvoorbeeld zuurkool. Probiotica kun je ook innemen in de vorm van supplementen.

Prebiotica (vezels)

Prebiotica zijn vezels die van nature voorkomen in plantaardige producten zoals groente, fruit en volkoren graanproducten. Vezels zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën. Een volwassene moet ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag eten. Bewerkte granen zoals witte pasta en rijst zijn ontdaan van deze vezels. Kies daarom zoveel mogelijk voor volkoren graanproducten omdat juist in het vliesje van volkoren graanproducten de vezels zitten die de groei van goede bacteriën in je darmflora stimuleren.

Eet met aandacht en kauw je eten goed

Voor het verteren van je voedsel is het belangrijk dat er spijsverteringssappen vrijkomen. Door met je volle aandacht te eten (dus niet voor de TV of achter de PC) geef je je lichaam een beter signaal dat er voedsel aankomt waardoor spijsverteringssappen gemakkelijker vrijkomen en het voedsel beter wordt verteerd. Het proces begint eigenlijk al in de mond bij het kauwen. Door je eten goed te kauwen vermeng je het voedsel met speeksel. In speeksel zit het enzym amylase dat helpt bij het afbreken van suikers.

Drinken

Voor gezonde darmen is het belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Niet alleen om je lichaam van voldoende water te voorzien maar ook voor een goede stoelgang. Vezels nemen namelijk veel vocht op waardoor de ontlasting soepel wordt en gemakkelijker je lichaam kan verlaten. Bij onvoldoende vochtopname kun je last krijgen van harde pijnlijke ontlasting. Drink dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Dranken als koffie, thee, bouillon, frisdrank en vruchtensap tellen ook mee.

Beweeg voldoende

Lichaamsbeweging is goed voor je darmen. Minimaal een half uur per dag bewegen bevorderd de doorbloeding en peristaltiek. Je darmen worden als het ware gemasseerd en raken goed doorbloed wat de opname van voedingsstoffen bevorderd. Je kunt gaan sporten maar ook wandelen, fietsen, wat vaker de trap nemen of thuis oefeningen doen op een (yoga)matje behoren tot de mogelijkheden.

Vermijd stress

Door stress kan er spanning in je buik ontstaan wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Heb je last van stress bouw dan dagelijks wat rustmomenten in op het werk en thuis, doe iets voor jezelf wat je leuk vind. In de frisse buitenlucht wandelen of fietsen zijn goede manieren om je te ontspannen, evenals sporten. Lachen en positief denken geven prettige gevoelens wat ervoor zorgt dat je stressniveau daalt.

Een goede nachtrust is belangrijk omdat tijdens de slaap lichaam en geest tot rust komen en zodoende het lichaam in staat is om zichzelf te herstellen en vernieuwen. Probeer elke dag minimaal 8 uur te slapen. Als we gestrest zijn dan gaan we ook vaak oppervlakkiger en hoger (via de borstkas) ademen. Het is dan beter om adem te halen via de buik. Door diep adem te halen vanuit je buik, waarbij je buik uitzet en daarna lang uit te ademen, kun je je stressniveau verlagen. Je zult merken dat je er direct kalmer van wordt. Yoga en meditatie zijn erg geschikt om je ademhaling te verbeteren en rustiger te worden.

Gedeeld